Kad se prijateljstvo pretvori u ovisnost

07/02/2019

U ranjivim trenucima života žene (preseljenje, brak, promjena karijere) može se dogoditi da se prijateljstvo, od bliskoga, pretvori u - gotovo opsesivno. Harriet Lane, autorica romana “Her”, istražuje ove stvarne scenarije u životu žena

Prije nekog vremena dobila sam e-mail od stare prijateljice Sophie. Moj drugi roman “Her” baš je bio objavljen u Velikoj Britaniji i Sophie, 40-godišnja učiteljica iz Londona,  upravo ga je pročitala i bila u šoku. Knjiga je bila čisto njezino iskustvo u svakom neobičnom detalju.
“Her” je priča o Emmi i Nini, neznankama koje su postale prijateljice. Emma, iscrpljena majka, i Nina, samouvjerena, poslovna žena koja izgleda kao da ima odgovor na sve. Pa ipak, iako Nina djeluje kao nevjerojatna podrška i pomoć, postoji osjećaj da su njezini motivi vrlo složeni i daleko od dobroćudnih.

U početku je laskalo...
Sophie je prepoznala scenarij. Prije nekoliko godina, proživljavajući stres zbog selidbe i dolaska prvog djeteta na svijet, puno se oslanjala na pomoć svoje nove prijateljice.
“Lucy je bila puna podrške i savjeta dokle god je moje samopouzdanje bilo nisko. No kada sam se počela dovoditi u red, pokušavala me vratiti u moju staru kutiju, zbijajući šale na moj račun, omalovažavajući me pred drugim ljudima.”
Kad je Sophie počela stvarati nova prijateljstva, Lucy nije prikrivala svoje nezadovoljstvo. “U početku mi je bilo slatko što se ona osjećala ugroženom i što joj je bilo toliko stalo do mene. Čak mi je i laskalo. Ali s vremenom sam počela biti vrlo ljutita zbog gubitka slobode. Shvatila sam da tražim neki drugi put do trgovine, kružeći po kvartu samo kako bih je izbjegla”, kaže Sophie.
Znala je da bi bilo pametno popričati s Lucy, ali, kako kaže, ne može podnijeti sukob pa će radije pretrpjeti nego nekoga uzrujati. Dakle, tijekom nekoliko mjeseci pokušavala je izbjeći druženje. No iako je Sophie uzmicala, Lucy je tjerala naprijed. Stalno se javljala ljudima s kojima ju je Lucy upoznala, prijateljujući preko Facebooka sa Sophienim bratom i sestrom... “Vrhunac je bio kada sam doznala da Lucy ohrabruje moju kćer da je zove mama. U tom trenutku sam se uplašila!” Kad se pružila prilika da se preseli na novu adresu, Sophie nije dugo dvojila.
Velik broj žena s kojima sam razgovarala imala je slično iskustvo s prijateljstvom koje je preraslo u previše intenzivno. Tina, 28-godišnja fotografkinja, odrastala je s Rachel čija su se prijateljstva i romanse uvijek skupo plaćali. Kada se Tina odselila, redovito su razmjenjivale mailove i razgovarale, ali nikad nije bilo dovoljno. “Rachel mi je stalno davala do znanja da je ne obavještavam dovoljno o svim detaljima svoga života”, kaže Tina. Napetost se povećala kada je Tinina veza s njezinim novim dečkom postajala sve ozbiljnija. Rachel se osjećala isključenom i nervoznom. Tada su počela stizati pisma. Debele kuverte pune detaljnih uspomena i molbi da se Tina otvori.

sdsdsdds

Scenarij za sprovod
Kap koja je prelila čašu (“Totalno čudno i jezivo”, kaže Tina) bio je paket koji je sadržavao dvije stvari: pismo i CD miks koji je trebalo slušati tijekom čitanja. Na CD-u su bile pjesme koje su Tina i Rachel voljele slušati u srednjoj školi. “U pismu je bio opis kako je Rachel zamislila da će moj pogreb izgledati, tko će sve prisustvovati, što će ona reći i kako će se osjećati.”
Postoje žene sa smislom za dramu i sposobnošću da ubrzaju prijateljstva snagom svoje volje. Životi tih žena su obično obilježeni velikim promjenama u različitim fazama života – matura, selidba, majčinstvo, promjena karijere... Ti trenuci često stvaraju previranja u prijateljstvima”, kaže Irene S. Levine, psihologinja i profesorica psihijatrije na University School of Medicine u New Yorku i osnivačica bloga o prijateljstvu (TheFriendshipBlog.com). I upravo u tim trenucima promjena i ranjivosti te žene navaljuju na druge.
Što je u tim prijateljstvima njima privlačno? U romanu “Her” Ninini motivi su ukorijenjeni u prošlosti, u pitanja vlastita identiteta, a to se odnosi na većinu tih preintenzivnih prijateljica. One preko drugih pokušavaju definirati same sebe. Svi to ponekad radimo, ali većina nas zna kada stati.

Baš kao ona
Kad je Claire (34) dobila prvi posao na televiziji, Julie joj je bila mentorica. “Bila sam nova u industriji. Upravo sam se razišla s dečkom i postojala je rupa u mom životu, ta praznina koju je ona počela puniti. Mislim da sam htjela biti ona”, kaže Claire. Počelo je kao privatna šala. Claire se počela motati oko automata za kavu ili pokraj dizala u nadi da će naletjeti na Juliju. Učlanila se u njezinu teretanu, a kad bi Julia izašla na piće s kolegama, Claire bi im se pridružila.
“Tada sam doznala njezinu adresu te sam se jedne subote odjednom zatekla kako hodam njezinom ulicom govoreći sama sebi da sam krenula na tržnicu. Kupila sam kavu na uglu i čekala, praveći se da ne gledam u njezinu zgradu. Potom su se vrata otvorila i izašla je neka žena. Na sekundu sam pomislila da je Julie i taj me trenutak prepao do boli. Samo sam pomislila: Dosta! Prestani!” Claire je otišla kući, ali zlokobna prilika tog trenutka ostala joj je u mislima. “Bih li pošla za njom da vidim kamo ide? Što sam mislila? Stvarno ne znam... Zbog toga je to sve tako zastrašujuće.”
Svi dobri prijatelji proživljavaju loše faze, ali ako vam vaš prijatelj stalno nameće osjećaj krivnje, ogorčenosti, srama ili emocionalne iscrpljenosti, vjerojatno biste trebali vjerovati svom instinktu.
“Iako ne možete promijeniti osobnost svoje prijateljice, možete je zamoliti da promijeni svoje ponašanje”, kaže Levine. Ako ona i dalje ignorira vaše granice, vrijeme je za udaljavanje. “Prijateljstva koja uporno crpe vašu emotivnu energiju mogu ugroziti vaše psihičko i fizičko zdravlje, a kad to prepoznate, najpametnije je uzeti pauzu.”

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj