Još uspjeha, još pažnje, još stvari... Kako znati koliko nam je zaista dovoljno?

31/01/2017

Nemir koji stalno tjera da tražimo više i dalje zapravo nas udaljava od mira koji možemo stvarati i njegovati jedino iznutra. Kad god osjetite da vam nešto stalno nedostaje, da vam „tog nečeg“ nikad nije dosta, znajte da je riječ o ovome...

Ono što mi ne treba kao zamjena za ono što mi treba

Želja za napretkom i otkrivanjem nečeg novog čini osnovu zdrave ljudske psihe. Nitko se ne osjeća dobro dok stagnira. Međutim, ta zdrava želja za napretkom i otkrivanjem nečeg novog može se pretvoriti u pravu megalomaniju. Još novca, još uspjeha, još pažnje, još odjeće, još seksa, još priznanja, još planova, još – svega i svačega. Nikad dosta. A zapravo, tek kad nam je dosta, u stanju smo sagledati, osjetiti, doživjeti ono što imamo.

Kad stalno jurimo za nečim višim, novim, drukčijim, to znači da bježimo od praznine, težine ili boli koju gomilanjem stvari, titula, uspjeha, partnera (ili nečeg petog) pokušavamo ispuniti ili zaliječiti.

Mnogi od nas su tijekom odrastanja od roditelja dobivali mnogo „onog što im ne treba“ u zamjenu za „ono što im treba“. Neki od nas su u zamjenu za toplinu i ljubav dobivali stvari, neki su dobivali slatkiše, neki pohvale zbog ocjena u školi. Na taj način smo naučili emocionalno vrednovati ono što je zapravo znak pomanjkanja topline, brižnosti, ljubavi.

Kako nastaju sponzoruše?

Ako je otac odsutan zbog posla pa svoju prisutnost pokušava nadomjestiti stvarima (tako da djetetu „ničega ne fali“), njegova se pažnja poistovjećuje s materijalnim obiljem. Ako je riječ o djevojčici, to znači da joj je prvi objekt ljubavi suprotnog spola (otac) u zamjenu za sebe davao krpice, šminku, udobnost...

Ostatak pročitajte na stranici sensaklub.hr

.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj