Jesu li usklađene menstruacije stvarni fenomen ili urbani mit?

11/09/2020

Rezultati ovog istraživanja mogli bi vas iznenaditi... Priznajemo da nas jesu!

Sjećate se kako ste u srednjoj školi vi i vaša najbolja prijateljica uvijek imale menstruaciju u gotovo isto vrijeme? Ili kada je kolegica s kojom dijelite ured dobila menstruaciju na doslovno isti dan kada i vi? Što više vremena provodimo s nekom drugom ženom u društvu, to su nam menstruacijski ciklusi usklađeniji, zar ne? E pa čini se da je to potpuna izmišljotina i da 'usklađene menstruacije' nisu bile ništa više od puke slučajnosti!

Sveučilište Oxford provelo je istraživanje na 360 parova žena koje žive zajedno i podaci o čijim su se menstrualnim ciklusima prikupljali kroz 3 mjeseca. Nakon analiziranja prikupljenih podataka znanstvenici su došli do zaključka kako su čak 273 para na kraju istraživanja imala čak veći razmak između početnih dana menstrualnog ciklusa nego na početku provođenja studije, a što znači da se razlika u ciklusima nije smanjila već se dapače povećala. To ne znači da je s vremenom nestao sklad između menstrualnih ciklusa ispitanica, već da sklad uopće ni nije postojao.

Iako bi bilo zanimljivo da smo mi žene povezane i na toj jednoj super razini i da se zbog toga dodatno osjećamo blisko te imamo više podrške i razumijevanja jedna za drugu, čini se kako je ovdje riječ ipak o urbanom mitu. Moramo priznati da smo nakon ovih vijesti malčice tužnjikavi... Bilo je to doista lijepo vjerovanje!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj