Jesam li... normalna?

28/12/2021

“Normalna” može biti zastrašujući pridjev jer svi smo drugačiji. Ali ove
je godine lako zapitati se brinu li nas iste stvari pa smo o najguglanijim pojmovima zatražili mišljenje stručnjaka...

Pandemija korone snažno je utjecala na naš život, ali donijela je i neke nuspojave: kućni treninzi jednako su popularni kao osamdesetih godina prošlog stoljeća, o kvizovima putem Zooma da i ne govorimo, odjednom svi peku kruh od banana... Ali pojavile su se tu i ozbiljnije dvojbe jer svi smo zabrinuti za vlastito i zdravlje ljudi oko nas pa smo se obratili doktoru Googleu s brojnim pitanjima. Što i nije čudno jer mnoge od nas prestrašila je pandemija, a na raspolaganju smo imali puno slobodnog vremena, što je ubojita kombinacija. Odjednom smo vikende provodili kod kuće. Kad smo pili, brinule su nas alergije na alkohol (trebate li se zabrinuti ako se zarumenite nakon čaše prošeka?). Potražili smo rješenja za trepereće oko (zašto se to događa?) i je li ok u vrijeme menstruacije željeti pojesti sav sadržaj hladnjaka (jest - donekle). Tu su i ozbiljnija pitanja poput onog je li ok ako krvarite nakon seksa.

Odgovore na najčešće postavljana pitanja na tražilicama potražili smo od pravih, živih stručnjaka. Skinite se nakratko s internetskih foruma (koji, budimo realni, uopće ne pomažu) i pročitajte ovaj tekst. Ako vam nakon čitanja nešto i dalje nije jasno, posavjetujte se sa svojim liječnikom opće medicine.

 

Je li normalno...
više jesti tijekom mjesečnice?

Najradije biste smazali mjesečni jelovnik u jednom danu?
“To je najnormalniji znak da biste uskoro mogli dobiti”, tvrdi dr. Shahzadi Harper, utemeljiteljica Klinike Harper. “Nije neobično ni ako vam je apetit veći prvih nekoliko dana menstruacije - progesteron postaje dominantniji, a razina estrogena pada.”

Zbog toga vam se i više spava, podložniji ste promjenama raspoloženja i gladniji ste. Dr. Harper dodaje da vaše tijelo tih dana radi punom parom (zato je nekim ženama i vruće tijekom menstruacije) pa mu na dan treba oko 200 kalorija više nego inače.

“Svojim pacijenticama savjetujem da ignoriraju osjećaj krivnje i počaste se”, kaže dr. Harper. Ako ste, pak, gladniji tijekom cijelog ciklusa, možda je problem u pojačanom radu štitnjače (ostali su simptomi drhtavica, ubrzan rad srca i gubitak kilograma). “Ako imate te simptome, važno je obaviti specijalistički pregled.” Zato je dobro prije i prvih dana mjesečnice jesti ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju (poput kruha od cjelovitog zrna ili zobi) jer oni pojačavaju osjećaj sitosti.

Je li normalno...
da mi kapak treperi?

Svi smo to doživjeli: gledamo reprizu popularne sapunice i odjednom nam očni kapak počne nekontrolirano treperiti, poput božićne lampice.

Trebate li se brinuti zbog toga? Dhruvin Patel, inženjer očne optike i osnivač startupa Ocushield, tvrdi da (načelno) ne morate. “Treperenje kapka nastaje kad električna aktivnost u mozgu potakne živčane stanice da mišićima počnu slati nasumične signale zbog kojih oni počnu kontrahirati. Tijelo vam tako daje do znanja da niste dovoljno spavali ili da ste tjeskobni ili, pak, pod stresom”, objašnjava Patel i dodaje da taj proces može prouzročiti i kava (pre)više.

“Ne ignorirajte taj znak, odmorite se i obratite pozornost na ono što pijete.” Okolne mišiće relaksirat ćete tako da nekoliko minuta na oku držite toplu kompresu, a pripravak iz ljekarne pomoći će vam u hidrataciji oka (još jedan okidač). Ako vam se mišići češće nekontrolirano stežu ili to traje dulje od tjedna, to bi moglo upućivati na to da je riječ o nečemu ozbiljnijem. “U kombinaciji s teškoćama pri otvaranju i zatvaranju oka, to je znak da što prije posjetite liječnika. Možda je riječ o spazmu mišića oka ili Bellovoj paralizi. Odmah potražite liječničku pomoć”, savjetuje Patel.

2

Je li normalno...
da mi je uvijek hladno?

Drhturite li cijelo vrijeme iako na sebi imate tri debele veste?

“Više je razloga zašto se to događa”, kaže osobni trener Jason Briggs - od stila života do činjenice da mozak ne distribuira signale dovoljno efikasno kako bi zagrijali vaše tijelo. “Hipotalamus (dio mozga koji regulira temperaturu) šalje poruke različitim dijelovima tijela da se zagriju ili ohlade”, kaže on.

“On upravlja i apetitom, što određuje vaš metabolizam - još jedan važan dio u regulaciji temperature tijela - koji mora učinkovito sagorijevati kalorije i tako stvarati toplinu.”

Životni odabiri utječu na rad metabolizma - ako se ne krećete dovoljno, bit će vam hladnije nego vašoj prijateljici koja trenira (trening će pomoći srcu i plućima da dopreme kisik i gradivne tvari cijelom tijelu). “Ni manjak sna nije dobar jer se tijelo ne odmori dovoljno, a kad nemate dovoljno energije, teže je stvoriti toplinu”, upozorava Briggs.

Hladno vam je i zbog manjka vitamina B te željeza. Briggs predlaže da vodite dnevnik tjelesne temperature i bilježite kad počnete cvokotati, kako hladnoća utječe na vas (jeste li pospani ili tjeskobni) i što je potiče. “Osjećaj hladnoće, u kombinaciji s blagom vrtoglavicom, umorom, osjećajem slabosti, blijedom kožom te krhkom kosom i noktima, može biti znak ozbiljnijega zdravstvenog problema.” Ako vam to zvuči poznato, potražite liječničku pomoć.


Je li normalno...
da pocrvenim kad popijem alkohol?

Ako pocrvenite od čašice omiljenog pića, možda patite od netolerancije na alkohol.

“Konzumacija alkohola može ˝prouzročiti toplinski val i crvenilo u licu”, kaže nutricionistkinja Jade Taylor. “To pokazuje da tijelo ima poteškoća s probavljanjem alkohola ili da je alergično na njega.” Svako alkoholno piće sadrži etanol i, kada ga unesemo u organizam, tijelo ga pokušava pretvoriti u druge supstancije ili probaviti i izbaciti.

“Acetaldehid je metabolit koji nastaje u tom procesu i iznimno je toksičan. Tijelo obično nema problema s probavljanjem alkohola, naročito kad osoba pije umjereno, ali ako je netko alergičan na njega, mogli bi se pojaviti problemi u preradi, što rezultira nakupljanjem acetaldehida.” Višak acetaldehida može prouzročiti mučninu, poremetiti rad srca i izazvati crvenilo. Taylor napominje da alergija na alkohol može biti i uvjetovana genetički.

Možda je vaše crvenilo rezultat reakcije na histamin (zbog čega možete imati kratki dah) ili sulfate iz nekih pića (liječnik može odrediti trebate li se testirati na alergije). Zanima vas naš za savjet? Ako vam neko piće (ili više njih) ne odgovara, suzdržite se od konzumacije. Sorry.


Je li normalno...
zimi se osjećati umornije?

“Iako se polako pale božićne lampice, danjeg je svjetla sve manje...
...a to može utjecati na vašu razinu energije”, kaže Gemma Hampson, zdravstvena djelatnica. “Na razinu melatonina, hormona sna, utječe količina dnevnog svjetla. Kada je više svjetla, lučimo manje melatonina”, kaže Hampson.

“Melatonin tijelu poručuje kad je vrijeme za spavanje jer tijelo misli da je noć iako je tek 16 sati. Shvatite to kao znak upozorenja da je vrijeme za počinak - ako ga zanemarite, poslije će vam biti teže zaspati, a samim time ćete se i teže ujutro probuditi.” Zimi se možete osjećati umornije i zbog nedovoljno kretanja, manjka vitamina D te smanjene konzumacije voća i povrća.

Kad god možete, savjetuje Hampson, provodite vrijeme na otvorenom (čak i oblačni dani nude dozu vitamina D), jedite masniju ribu i liježite te se budite svakoga dana u isto vrijeme. “Tako ćete utrenirati mozak i stvoriti zdravu rutinu.” Zimi je normalno osjećati se malo umornije, ali ako ste istodobno i loše raspoloženi, možda patite od sezonskog poremećaja ponašanja, poznatog i kao zimska depresija.

Je li normalno...
krvariti nakon seksa?

Spaziti kapljice krvi u zahodskoj školjci nakon seksa može biti zastrašujuće iskustvo.
“Iako su male šanse da je postkoitalno krvarenje povezano s nečim tako opasnim poput raka, svakako se konzultirajte s liječnikom”, savjetuje dr. Pixie McKenna, liječnica u londonskoj klinici. Mogućih je uzroka više - od lako izlječive infekcije do raka cerviksa (što je jako rijetko) te od grubljeg seksa do afti i polipa.

“Krvarenje može biti prouzročeno suhoćom vagine - pomoći će vam lubrikant, samo neka bude na vodenoj bazi”, savjetuje dr. McKenna. Uzroci mogu biti i eksperimentiranje (sa zahtjevnijim položajima ili upotreba igračke koja vas pri žustrijem korištenju može ozlijediti) ili čak seks nakon dulje apstinencije. No ti uzroci “ispadaju iz igre” ako se krvarenje ponavlja, kaže dr. McKenna i sugerira da potražite liječničku pomoć.

Polipi - male mesnate izrasline koje se mogu pojaviti posvuda na tijelu, čak i na vratu maternice (cervikalni polip) - ili čak trudnoća također su potencijalni razlozi za krvarenje, što će vam objasniti i liječnik. Papa‑test je iznimno važan kada je riječ o zdravlju vaših spolnih organa, upozorava dr. McKenna, te ga treba redovito obavljati. No ako se krvarenje ponavlja, svakako potražite liječničku pomoć.

Piše: Krešimir Šego

Novo

Komentiraj