Izbacite 'ne mogu' naglavce iz svog vokabulara i života!

11/10/2021

Jeste li se ikad našli pred nepremostivom preprekom totalno paralizirani od straha i nesigurnosti da se bacite u novi izazov? Vrijeme je da sve takve situacije postanu daleka prošlost!

Kad ste bačeni u situaciju za koju niste sigurni kako će se razviti, vaš se unutarnji kompjutor pali i na ekranu se pojavljuje “ne mogu”. Reagirate instinktivno i izgubite se.

“Ono što vas najviše tjera da kažete ‘ne mogu’ je strah”, objašnjava lifecoach Shanon Taylor. “Prirodan je strah zbog večeri koju ćete provesti s novim ljudima koje ne poznajete ili briga oko toga kako će ispasti dejt pa se štitite vjerujući da je nešto socijalno ili fizički nemoguće. Kada stav ‘ne mogu’ počne sabotirati vašu karijeru, društveni život, vezu i sve ostalo, vrijeme je da preuzmete kontrolu.”

Opasno je lako postati ovisan o negativnom razmišljanju. “Anestezija” uznemirenosti se možda čini kao dobra stvar, ali uz takvo djelovanje možete propustiti šanse koje vam život mogu učiniti znatno boljim. Gdje onda početi? Psihološki eksperimenti dokazali su da je zagonetki “ne mogu” najbolje pristupiti unatrag - pripremiti se za pozitivne ishode je prvi korak ozdravljenja od te zamke. Učinite to u sedam lakih koraka:

Trenirajte svoj mozak

Počnite tako da nikada ne izgovarate “ne mogu”. Ni ne pomišljajte na to. Neke su stvari zaista nemoguće, ali vjera u sebe može vas odvesti doslovno bilo kamo. Kada izgubite samopouzdanje vaša automatska reakcija je samozaštita od neuspjeha, i to tako da ne učinite ni prvi korak prema onome što želite. Svoj mozak možete istrenirati i izbaciti ga iz rutine.

Prestanite govoriti “to je preteško”

Kad prepoznate svoje odugovlačenje, to će vam pomoći da krenete dalje. Sjednite i pozabavite se trenutačnim problemom dvadeset minuta. Nakon toga uzmite pauzu kao nagradu. Smanjivanje puta prema cilju daje vam osjećaj uspjeha i velik problem postaje lakši. Mali izazovi jednaki su uspjehu.

Pokušajte ne razmišljati katastrofično

Možda vaš prvi pokušaj pripreme večere za više ljudi i završi posjetom vatrogasaca, ali ni to nije kraj svijeta. Vrijeme je za nova iskustva. U dvadesetima i tridesetima mentalno smo fleksibilni i brzo se oporavljamo pa je to najbolje vrijeme da napravite nešto oko čega se dvoumite.

Budite spremni ponekad ispasti “ludi”

Pred vama je još jedan vikend koji ćete provesti kao solerica među sretnim parovima. Strah da nekoga pozovete na dejt je grozan, zar ne? Time otvarate svoje srce i stavljate ga na vjetrometinu i bojite se javnog poniženja. Ali to zaista ne bi trebali biti tako jer nemate što izgubiti. Vježbajte “poziv” kod kuće pred ogledalom. Probajte isto pred prijateljima u koje imate povjerenje. Probajte započeti flert s nepoznatim dečkom u nekom kafiću. Ako ne uzvrati dostojanstveno se povucite. I zapamtite da muškarci vole poduzetne žene, a vi ćete biti ohrabreni i spremniji za nove rizike.

Vizualizirajte najgori mogući scenarij

Strah da nećete biti najbolji može vas “osakatiti”. Ako ne riskirate pogreške, možete lako ostati iz bez pohvala. Tehnika izbjegavanja ovakve situacije je jednostavna. Prije nego što se bacite u neku situaciju, zamislite najbolji i najgori mogući ishod. Svijest o tome da se nijedan od ta dva ekstremna ishoda neće dogoditi pomoći će vam da se pripremite na rezultat. Jedino je sigurno – ako ne pokušate, sigurno nećete postići ono što želite.

Podijelite teške trenutke

Svatko ima nešto zbog čega se osjeća beznadno. Nemate samo vi problem. Pitajte prijatelje što bi oni željeli napraviti u životu a nisu dosad i zašto. Shvatit ćete da niste jedina osoba koja samoj sebi zadaje problem.

Brinite se za svoju dušu

Kad šef hitno traži neko izvješće, stižu vam opomene za račune, prijateljica se želi s vama naći da se pojada o svojim problemima, a vaš dečko traži jedan od “onih” razgovora, vaš će sistem "pasti" jer je preopterećen. Kako se izvući? Uzmite slobodan dan. Napunite emocionalne baterije u privatnosti gdje imate i vremena i prostora za logično razmišljanje. Na papir stavite svoje misli. Ne brinite se ako riječi neće biti smislene. Pročitajte ih i analizirajte kako biste došli do stvarnog problema. Bez brige da će netko biti svjedok vašem potencijalnom neuspjehu, slobodni ste posložiti stvari na svoj način.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj