Istina o korzetima

03/03/2015

Koliko su korzeti doista (ne)zdravi i jesu li korisni kao što se priča...

Apsolutno možemo shvatiti nečiju želju za gubitkom kilograma ili jednostavno zdravijim životom, pravilnijom prehranom, boljom kondicijom, utegnutijim tijelom ili nečim desetim, no bez obzira na vaše želje, najpotrebnije je znati gdje povući granicu.

Brojne se zvijezde kao i još brojnije nepoznate žene diljem svijeta zaklinju u korzete, malo modernijeg dizajna no u suštini iste one koje su u srednjem vijeku žene svakodnevno proklinjale. Nošenje korzeta kroz izvjesno vrijeme svakoga dana nakon nekog bi vremena trebalo rezultirati vitkijim strukom te time i mršavijom, ženstvenijom figurom naglašenom na ključnim mjestima. No koliko doista u tome ima istine?

Iako su i Jessica Alba i popularne seke Kardashian u nekoliko navrata naglasile kako svoju liniju između ostaloga duguju i nošenju korzeta, velika je vjerojatnost da je to puka izmišljotina. Ili barem tako misle brojni doktori koji su, osim što su objasnili kako je jednostavno fizički nemoguće odagnati masnoće nošenjem korzeta, upozorili i na sve opasnosti po vaše zdravlje koje nošenje korzeta sa sobom nosi. Mučnine, vrtoglavice i mogućnost nesvjestice zbog otežanog disanja samo su početak liste mogućih problema, a oni idu sve do nagnječenih organa, smanjenog kapaciteta pluća i frakture rebara. Naravno, postoje i žene koje imaju sreće i koje prođu bez ikakvih zdravstvenih problema, no kada se u konačnici zbroje svi plusevi i minusi svakako je pametnije posvetiti se pravilnoj prehrani i redovitoj tjelovježbi i zaboraviti na srednjovjekovne izume koji komotno stoje uz bok spravama za mučenje. Na kraju krajeva, od njih ćete barem imati stvarne koristi.
Photo credit: Profimedia 

Mia Borčić

Novo

Komentiraj