Isprobala sam hipnozu za povećanje samopouzdanja

10/11/2015

„Kad pucnem prstima, osjećat ćeš se poput BOMBE.“

Nikad nisam bila jutarnji tip osobe, ali beskrajni motivacijski citati s Tumblra i Instagrama uvjerili su me kako se svi uspješni i sretni ljudi oni koji se ustaju rano i ne razmišljaju o odgađanju alarma.

Ja nisam takva. Unatoč činjenici da se, onih rijetkih dana kad se ustanem na vrijeme i na vrijeme odem na posao osjećam odlično, oduvijek sam osoba koja iz kuće izlazi u zadnji čas, ne stiže doručkovati niti pročitati vijesti, te svako jutro pretvara u potpuni kaos.
Zato sam prije mjesec dana odlučila isprobati hipnoterapiju u nadi da će mi to pomoći u ranom buđenju i, općenito, povećati kvalitetu života – počevši s normalnijim jutrima.

Svoje želje i ciljeve objasnila sam Morgan Yakus, trenerici za zdravlje i stručnjakinji za hipnozu: „Želim se ustajati u 6 ujutro, trčati i stići na posao na vrijeme.“ Također sam spomenula kako ne želim tratiti svako jutro u potrazi za odjećom koja će mi pristajati, te redovno plakati zbog svojeg izgleda. Morgan se zadržala na tom zadnjem problemu i zamolila me da budem detaljnija.

Iako sam redovito izbjegavala temu nesigurnosti zbog svojeg izgleda, priznala sam joj da se u svojoj koži ne osjećam ugodno niti privlačno. Ponekad bi moja nesigurnost otišla toliko daleko da bi prouzrokovala veliki stres u mom životu, braku, društvenom životu – tjerala me da propuštam bitne događaje, izlaske i druženja. Na jednoj sam se utakmici rasplakala jer sam imala osjećaj da svaka djevojka u publici izgleda poput modela u uskim trapericama i seksi kratkim majicama, a ja sam se osjećala poput neuredne debele mame. Tog sam dana u ljutnji udarila betonski zid i raskrvarila šaku.

k

Dok se gledam u ogledalo, ponekad se osjećam kao da bih mogla biti nešto punašnija sestra Angeline Jolie, a ponekad imam osjećaj da izgledam kao Danny DeVito. Mužu sam u nekoliko navrata rekla da ne znam kako uopće može spavati sa mnom jer ja ne bih – i to ga je užasno rastužilo.

Morgan je u tom trenutku već bila uvjerena kako treba poraditi na toj nesigurnosti i kako moje jutarnje muke nisu problem ni blizu veličine ovoga.

Ono što se sljedeće dogodilo bilo je poprilično čudno, ali učinkovito. Legla sam na masažni stol, pokrivena dekom te s maskom za spavanje na očima. Slušala sam Morgan kako mi objašnjava scenarije zbog kojih sam se osjećala pomalo čudno, ali sam se trudila ostati ozbiljna. Scenarije poput: „Spuštate se dugim stepeništem... svaka je stepenica sve teža i teža...“

Tijekom hipnoze, prisjećala sam se svih trenutaka koji su potaknuli moje nisko samopouzdanje – sve do osnovne škole u kojoj mi je jedan dečko u kojeg sam bila zaljubljena rekao kako bi totalno otišao na spoj sa mnom – kad bih smršavila 15 kila. U svakoj sam od tih situacija bila primorana razgovarati sa sobom iz tog vremena, reći joj da je u redu i da će sve biti u redu.

Na izlasku sam se osjećala neopisivo smireno, ali iskreno nisam očekivala nikakve posebne rezultate. Sve dok se sljedeće jutro nisam probudila.

Osjećala sam se odlično! Prva stvar koju sam odabrala u ormaru savršeno mi je pristajala, a nanijeti tuš za oči nikad nije bilo lakše. Moj muž, moj šef, pa čak i prodavačica u trgovini – gotovo svi su na meni primijetili razliku i obasipali me komplimentima.

A photo posted by Loni Venti (@loniventi) on


Objavila sam čak i nekoliko selfija o čemu inače nikad ne bih ni sanjala. Nemojte krivo shvatiti, nisam gradom hodala s ogledalom u rukama, zaljubljena u svoj izgled, niti ljudima pričala o svom neodoljivom seksepilu, ali nisam ni plakala, preskakala izlaske s mužem, niti razbijala glavu zbog svojih nedostataka. Nisam si umislila kako sam se odjednom pretvorila u Angelinu Jolie, ali odjednom sam bila potpuno zadovoljna svojim izgledom. Za mene je to bila ogromna promjena.

A photo posted by Loni Venti (@loniventi) on


Sa sumnjom da bi objašnjenje mogla pronaći u placebo efektu, javila sam se Morgan: „Osjećam se kao desetka...što se događa??“ Objasnila mi je kako hipnoza „resetira tvoju mrežu“. Primjerice, svaki put kad se pogledam u ogledalo, reakcija mog mozga je pronaći sve mane i uvećati ih. Hipnoterapija pomaže pronaći uzrok tome ne bi li me naveo da ga na neki način „reprogramiram“.

Ipak, za 25 godina takvih nesigurnosti, potrebno je i više od jednog tretmana. Nesigurnosti su se, nakon nekoliko tjedana polako počele vraćati te sam, primijetivši ih, dogovorila još jedan tretman kako bih povratila svoje novo ja.

I na kraju, možda nikad neću biti ranoranilac, ali ću se barem, jednom kad se iskotrljam iz kreveta, osjećati poput milijun dolara.

Photo credit: Instagram

Loni Venti

Novo

Komentiraj