Ima neka tajna veza... između nedostatka sna i centimetara oko vašeg struka!

01/07/2020

Svi mi koji volimo lude noćne provode... neke stvari sada imaju puno više smisla!

Ako ste primijetili da nakon neprospavane noć na poslu ili u gradu, u organizam unesete više kalorija i veće količine hrane, znanstvenici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji imaju odgovor. Naime, oni su otkrili da se čak i jedna neprospavana noć može odraziti na porast apetita sljedećeg dana.

Dr. Hengji Rao i tim njegovih kolega proučavali su grupu od 40 zdravih ljudi uzrasta od 21 do 50 godina koji su imali redovan san od 6 do 8 sati. Nakon 9 sati redovnog sna, Rao je izabrao grupu ispitanika koja je trebala ostati budna nadolazeću noć, a cilj istraživanja bio je uspoređivanje jelovnika i prehrane ove dvije različite grupe. 

Rezultati istraživanja pokazali su da je grupa koja nije dovoljno spavala unijela 1000 kalorija više u odnosu na grupu koja je redovno spavala. Došli su do zaključka da je grupa kojoj je uskraćen kvalitetan san naručivala više namirnica koje sadrže masti i više ugljikohidrata u odnosu na drugu grupu.

Analizom MRI snimaka mozga, Rao je otkrio da nedostatak sna može utjecati na mrežu u vašem mozgu, a što utječe na vaše donošenje odluka i cjelokupno ponašanje. Rezultati ovog istraživanja od velike su važnosti za ljude koji ne spavaju dovoljno i kvalitetno.

Naravno, potrebno je obaviti još puno istraživanja kako bi se potvrdili točni uzroci i posljedice nedostatka sna na liniju, ali zasad je dovoljno da znamo da samo jedna neprospavana noć može biti odgovorna za naše prejedanje sljedećeg dana.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj