Ima li koristi od prigovaranja?

11/09/2015

Mišljenja su podijeljena, čak i među stručnjacima. Jedni tvrde da prigovaranjem bezbolno izbacujemo negativne emocije, drugi da zaglupljujemo mozak. Slijede argumenti za i protiv!

Na svijetu, kažu psiholozi, postoje tri vrste ljudi. Za podjelu na optimiste i pesimiste znate. Za prve, čaša je uvijek polupuna. Za druge, poluprazna. A treća vrsta? To su oni za koje "čaša nije dovoljno čista", "zašto je konobar ubacio limun u čašu", "voda u čaši je suviše hladna", "ne želim čašu nego šalicu..." Ili, da skratimo, vrsta zvana vječni prigovaratelji!

Mark Zuckerberg im je olakšao "posao". Otkako postoji Facebook, svoje frustracije mogu svakodnevno objavljivati u obliku statusa. Nesumnjivo imate na Facebook listi prijatelja barem jednog strastvenog prigovaratelja, kojem ljeti smeta sunce, zimi snijeg, u jesen kiša, u proljeće pelud... Srećom da postoji ona "sakrij objave tog i tog korisnika" opcija pa više niste izloženi verbalnim proljevima tog vječnog kuknjatora. Ali što ako... ste baš vi danas svoj status posvetili grozomornom prometu, jučer kukali zbog reda u trgovini, a prošli se petak obrušili na spore i drske javne službenike. Što ako... ste vi vječni kuknjator? Ima li od toga neke koristi ili je došlo vrijeme da zauzdate jezik i prestanete se nervirati oko gluposti.

Pozitivne strane

Prigovaranje donosi osjećaj katarze.

Ili, zdravo seljački, kad se dobro iskukamo, bude nam lakše. Nemojte se odreći pisanja o svojim frustracijama jer psiholozi kažu da na taj način otpuštamo bijes i ono što nas muči. Osobe koje su zbog nekih velikih traumi potražile psihološku pomoć te u sklopu liječenja svoje probleme i osjećaje vezane uz njih bilježile, puno su se prije oporavile, mentalno i tjelesno, od onih koji su svoje osjećaje potiskivali.

Prigovarajući možemo steći prijatelje. Pa čak i upoznati ljubav svog života
Ne šalimo se. Zamislite situaciju: stojite u duuugom redu ispred šaltera u banci. Imate dvije opcije: šutjeti i nervirati se iznutra, čekajući svog red. Ili ispaliti na glas neku smiješnu opasku na račun situacije i potaknuti smijeh svojih "supatnika", komunikaciju... ili onog zgodnog frajera iza vas da smogne hrabrosti i obrati vam se.

Prigovaranje je jedan od preduvjeta za dugovječnost
Znanost kaže da prigovaratelji žive dulje od ljudi koji suzbijaju svoje emocije. Što je logično jer ne nagomilavaju u sebi frustracije i stres.

Negativne strane

Prečesto prigovaranje odbija ljude.
Nitko ne želi provoditi puno vremena u društvu osobe kojoj nikad ništa nije dobro i koja stalno oko nečeg kuka. Pogotovo kad su u pitanju gluposti. A, budimo realni, najšešće se nerviramo oko gluposti.

Prigovaranje ubija moždane stanice
Trideset minuta izloženosti negativnosti tj. osobama koje sve komentiraju kao loše i negativno (ili vlastitom kukanju), ubija neurone u mozgu. I to u onom dijelu mozga koji nam je potreban za riješavanje problema. Možda da ipak prestanete kukati, ti neuroni će vam prije ili kasnije zatrebati.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj