I vi zaboravite ime osobe čim ga čujete? Ovo je tekst za vas!

22/12/2021

Isprobajte ove savjete prvom prilikom!

Savjeti su to Davea Farrowa, dvostrukog Guinnessova rekordera u pamćenju. Tajna je u slušanju... Naša najveća pogreška, kaže Farrow, jest u tome što ne slušamo imena. Programirani smo da pozornost dajemo vizualnom pa mislimo o tome što ta osoba nosi na sebi i što mislimo o njoj kao osobi prije nego što uopće čujemo ime.

Prije nego što nekoga upoznate, zapitajte se kako bi se ta osoba mogla zvati. Zvuči čudno, ali kad mozak pitate nešto što ne zna, tjerate ga da seredotoči. Ovaj trik poboljšava pamćenje imena za 30 posto.

Još je čudniji savjet da izbjegavate svoje instinkte. "Ako želite usavršiti pamćenje imena, morate nekako zaobići prirodnu sklonost da prvo gledate, a onda postavljate pitanja. Drugim riječima ne gledajte nečiju odjeću da biste otkrili kako se zove i onda kažete sebi 'Ona izgleda kao Ana.' To će vas odmah spriječiti da zapamtite njezino pravo ime. Prvo razmišljajte o pravom imenu, a zatim izgleda li ta osoba tako kako se zove."

Sličnost uzrokuje isti problem. Kada čujete poznato ime, nemojte osobu koju ste tek upoznali povezivati s osobom istog imena koju već poznajete. Nećete tako zapamtiti ime iako ćete misliti da jeste. Ništa ne povezuje te dvije osobe. Ipak postoje situacije u kojima povezivanje funkcionira. Kad čujete ime, zamislite neku sliku koja će vas podsjetiti na njega. Ova tehnika, kaže Farrow, može vam pomoći da zapamtite stotine imena.

Memoriranje imena može vas spasiti mnogih neugodnih situacija i biti odlično za vašu karijeru. Pročitajte savjete vrlo pažljivo...

Savjeti za bolje pamćenje:

Uvijek gledajte u osobu kada slušate prvi put njezino ime. Tako pojačavate vezu i pomažete vizualnoj memoriji da se pokrene.

Usporite upoznavanje. Kad vas netko upoznaje s deset osoba zaredom, usporite i pobrinite se da svako ime čujete posebno.

Ne izgovarajte ime osobe njoj samoj nakon upoznavanja. Zvuči neiskreno i ne djeluje na vaše pamćenje onako kako vi mislite.

Razmišljajte u sebi “Kako je ono vaše ime?” netom nakon što ste ga čuli. Kad vaš mozak automatski odgovori, počinje stvarati vezu. Ionako kad nekom zaboravite ime, to je prvo što se pitate. To će pitanje pokrenuti odgovor u vašem umu i dvostruko unaprijediti vaše pamćenje imena.

Pokušajte vizualizirati ime. Možda se ova tehnika ne može upotrijebiti za sva imena na ovome svijetu, ali je osnova za mnoge tehnike pamćenja. Recimo da je osobi koju ste upoznali ime Margareta. Mislite na cvijet istog imena ili margarin. Ako se osoba zove Matija, mislite na maticu. Zatim zamislite tu osobu zajedno s predmetom. Rezultat govori sam za sebe.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj