Dolazi Instagram-televizija?

26/06/2018

Kako će IGTV promijeniti Instagram zauvijek? Prelaze li Youtuberi na IGTV?

Dok smo uživali u vrlo-produljenom vikendu, Instagram je imao pune ruke posla. Naime, Kevin Systrom, suosnivač i veliki Instagramov šef, je u San Franciscu održao zabavnu press-konferenciju na kojoj je predstavio takozvani "IGTV".

No, već prije nego je pressica održana, po internet-forumima počelo se pričati kako će Youtube nagrabusiti jer će većina Youtubera prijeći na novi Instagram TV. Jesu li glasine istinite?

02-20180619-KS-pamelachen-IMG_0157-2160_lo

"Danas imamo dvije velike stvari koje želimo objaviti. Prvo, Instagram je danas globalna društvena zajednica sa preko milijardu korisnika!", započeo je pressicu Kevin Systrom. "A drugo, danas najavljujemo nešto najuzbudljivije do sada: IGTV, novu aplikaciju za gledanje dugometražnih, vertikalnih video-zapisa vaših najdražih Instagram kreatora sadržaja, kao što su LaurDIY ili King Bach, koji su već objavili svoje dugometražne filmove na IGTV."; nastavio je Kevin.

Da, IGTV će biti zasebna aplikacija, ali ćete dugometražni sadržaj moći gledati i iz uobičajene Instagram aplikacije, tako da će nova opcija biti dostupna svima (točnije, svima od 1,000.000 Instagram korisnika diljem svijeta).

2-Watch-2UP-EN

Po čemu će IGTV biti drukčija "televizija"?

Prvo, video koji ćete gledati na njemu biti će vertikalan (što je logičan video-format u kojem danas većina snima video na svojim pametnim telefonima), i moći će trajati do 60 minuta, za razliku od videa koji na Instagramu može trajati samo 60 sekundi. Nadalje, puno je svari u kojima će IGTV biti sličan Youtubeu, ili pak televizijskim kanalima: čim uključite aplikaciju, ne morate tražiti svoj sadržaj, već će vam IGTV sam predložiti video-zapise bazirano na vašem ukusu, ili ovisno koga slijedite, i što su oni koje slijedite lajkali. Tako možete swajpati između opcija “For You,” “Following,” “Popular” ili “Continue Watching.” Naravno, video-uratke možete lajkati, komentirati, ili direktno poslati prijateljima s opcijom "Direct".

3-ChannelProfile-2UP-EN

Također, kao i TV-u, IGTV će imati kanale. Samo što na IGTV-u, kreatori sadržaja zapravo postaju kanali. Jer, kada slijedite nekoga na Instagramu, njihov IGTV-kanal će vam se automatski pojaviti u "feedu". Najbolje (ili najgore) od svega je to što svatko može postati kreator video-sadržaja — svoj IGTV-video možete objaviti sami u IGTV-aplikaciji ili preko weba.

Što se nas tiče, ovo je prava Insta-revolucija koja će biti ozbiljna prijetnja TV-kanalima, a ponajviše Youtubeu. IGTV će biti dostupan za download u roku od nekoliko tjedana, globalno.

Ako vas zanima kako je izledala IGTV-pressica (vrijedi pogledati, jer mnoge Instagram-zvijezde nastupaju u programu), pogledajte cijeli video ovdje:

A post shared by Instagram (@instagram) onFotografija: Instagram press, Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj