Dijetna matematika: koliko nam je stvarno kalorija potrebno?

05/06/2020

Čak i u najjednostavnijim dijetama, potrebno je znati osnovna pravila izračunavanja potrebnog broja kalorija ovisno o godinama, spolu, ali i načinu života...

Bez obzira na to želite li izgubiti određeni broj kilograma ili pak samo održati postojeću kilažu, nije na odmet znati izračunati koliko nam je kalorija dnevno stvarno potrebno.

Kada su kilogrami u pitanju, računica je zapravo poprilično jednostavna. Tijekom svakog dana potrošimo određeni broj kalorija, a hoće li se broj na vagi povećavati ili smanjivati ovisi o tome unosimo li manje ili više kalorija nego što ih potrošimo. No, koliko nam je stvarno kalorija potrebno u jednom danu?

Svoju idealnu (željenu) težinu pomnožite s brojem 22 (ako niste uopće fizički aktivni), s brojem 28,6 (ako povremeno vježbate), a s 33 ako redovno vježbate!

 

Dobivena vrijednost je količina kalorija koja vam je potrebna. Ovo je osnovna formula i posebno vrijedi za žene iznad 40. godine života. Sportaši, mlade osobe i svi koji su izloženi većim fizičkim naporima, trebali bi povećati broj kalorija. Tako recimo žena koja sanja o idealnih 65 kg i nije nimalo aktivna, prema ovom bi izračunu trebala unositi 1430 kilograma dnevno, no nutricionisti se slažu kako bi tu brojku trebalo ipak malčice podebljati! 

Ipak, u većini drugih slučajeva, dobiveni broj odlično će poslužiti svima koji žele smršaviti ili jednostavno održati svoju tjelesnu težinu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj