Čestitamo, vi ste financijski mag!

10/08/2015

Otkrivamo cool trikove koji će vas pretvoriti u pravog eksperta za financije jer pametne cure znaju raspolagati svojim novcem. Plus, priznajmo – svaku od nas počnu svrbjeti prsti čim nam u ruke dođu šuškave novčanice

Nema svaki mjesec četiri tjedna
Dane kada plaćate račune, kredite i slično označite na kalendaru i budite uvijek svjesni razdoblja između njih. Morate znati koji mjeseci imaju jedan ekstra vikend prije nego što počnete trošiti novac. Taj peti tjedan može biti ono što će vas odvesti u crveno pa planirajte unaprijed i tog mjeseca, umjesto u kafić, radije frendice pozovite k sebi na druženje.

Što svi mudri ljudi znaju o kamatama
Imate kredit i morate ga otplaćivati još X vremena te želite smanjiti iznos kamate na najmanju moguću mjeru. No mora li to biti do kraja roka otplate prema onom obrascu kakav ste potpisali na početku? Razgovarajte s osobnim bankarom o tome može li se vaš kredit otplaćivati na neki povoljniji način. Banke su danas mnogo fleksibilnije i spremnije na kompromise pa iskoristite to. Zlatno pravilo glasi: otplatite dug u što kraćem razdoblju. Ako imate više različitih kredita (stambeni, nenamjenski...), pretočite ih u jedan. Manje ćete plaćati jedan veći dug nego nekoliko manjih.

Ne, to vam ne treba
Fora šešir koji ste slučajno ugledali u izlogu, srebrne sandale na rasprodaji...Malo-pomalo, i sitnice se pretvore u velik problem. Morate naučiti razlikovati dvije stvari jer između “moram ovo kupiti” i “moram na nešto potrošiti” golema je razlika. “Pakiranje omekšivača za rublje od četiri litre po cijeni dvije, a upravo ste ostali bez njega, ubraja se u prvu kategoriju. Kupovanje bijele majice, iako ih imate barem dvadeset, druga je, ona opasna kategorija. Nikada nemojte impulzivno kupovati, nego uvijek planirajte. Ono što si ne možete priuštiti, nemojte ni kupovati. Ako to ne možete platiti sada, po kojoj ćete logici moći idući mjesec?

Kratka apstinencija
Krenite na vrlo striktnu “financijsku dijetu” od nekoliko mjeseci i tada trošite stvarno samo onoliko koliko je nužno. Pokušajte u tom razdoblju pronaći i dodatni izvor zarade te, ako je moguće, staviti nešto novca sa strane. To je i pravo vrijeme za prodaju preko eBaya sve one nagomilane odjeće koju uopće ne nosite! Svaki novčić koji u ovom razdoblju uspijete uštedjeti morate potrošiti na otplatu kredita/duga, a tako trebate nastaviti sve dok ne bude sasvim otplaćen ili barem ne postane podnošljiv. Tek nakon toga možete ponovno početi trošiti i na neke dodatne stvari.

Pogrešno korištenje kreditnih kartica
Njih nikada ne smijete koristiti samo zato što, eto, trenutačno nemate love. One služe isključivo za plaćanje u slučajevima kada je to nemoguće gotovinom. Primjerice, kupujete online ili ste u stranoj zemlji, a niste stigli promijeniti novac. Na kartici nikada nemojte potrošiti više od iznosa za koji ste potpuno sigurni da ćete ga, kada stigne račun, moći otplatiti. Kamate su visoke i ako kasnite s plaćanjem, samo će dodatno narasti.

Kad se vratite na vrh...
Napravite popis svih mjesečnih izdataka i troškova – kao što su stanarina, prijevoz, hrana, režije – zbrojite ih i taj iznos izdvojite iz plaće čim sjedne na račun. Ono što ostane podijelite na četiri/pet dijelova i dobit ćete iznos koji možete potrošiti svaki tjedan. Uz to bi bilo idealno kada biste izdvajali manji iznos za štednju. To ne mora biti puno – 100-200 kuna mjesečno koje će vam banka skidati s računa možda vam neće ni nedostajati, a s vremenom će se pretvoriti u moćnu gomilicu.

Naučite cjeniti novac
Mislite da dizajnerska večernja torbica koju nosite nekoliko puta godišnje vrijedi tog novca? Razmislite još jedanput. Izračunajte kolika je vaša satnica i razmislite što sve u sat vremena morate napraviti za taj iznos, a potom izračunajte koliko sati i što sve trebate raditi da biste zaradili za tu torbicu. E, sad vas ponovno pitamo: vrijedi li ona toliko?

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj