Čekaj, zar ja stvarno tako izgledam?

22/01/2019

Ako padnete u depresiju svaki put nakon što vidite svoju fotku, možda je rješenje da se – više fotkate. Otkrivamo vam pravu tajnu dobrog selfieja, iz iskustva Cosmo novinarke

MOGU NABROJITI na prste jedne ruke koliko sam puta u životu okinula selfie. To nije zato što mislim da je to jadno (ok, možda mrvicu), riječ je zapravo o tome da mi se doista ne sviđa kako ispadam na fotografijama. Svaki put kada netko uperi objektiv fotoaparata prema mom licu, automatski se zaklanjam u maniri celebrityja okruženih hordom paparazza. Za sebe ne mislim da sam ružna. Ali, kada se vidim na fotkama? Strava! Oči mi izgledaju kao da svako bježi na svoju stranu, usne su mi tanje nego u prirodi, nos uvijek nekako izbije u prvi plan... a tek jagodice na koje sam tako ponosna! Na fotkama jednostavno nestanu. U nekim slučajevima sam čak počela sumnjati u to da je moj aparat neispravan. Ali kako to da onda svi drugi ispadaju tako dobro? Kako se približavalo moje vjenčanje, počela sam osjećati blagu fobiju od fotića i kamera. Hoću li, usprkos tome što ću na Dan D izgledati besprijekorno, šiziti zbog toga kako ću kasnije izgledati na fotografijama? U nadi da ću se nekako riješiti kamerofobije, ukucala sam u Google “mrzim kako izgledam na fotografijama”. Tako sam naletjela na članak Nolana Feeneyja “Zašto selfieji ponekad izgledaju čudno ljudima koji su ih napravili” objavljen na TheAtlantic.com. U njemu se raspravlja o “hipotezi o samouslikavanju” koja se svodi na sljedeće: što više nešto vidimo, to nam se više i sviđa. Zbog toga mi je puno draži moj odraz u zrcalu (od onog na fotografiji). Osim toga, naš odraz u ogledalu je obrnut od onoga kako zaista izgledamo, odnosno od toga kako nas drugi vide.

sfsfsf

Želite dokaz? Isprobajte ovaj trik: uzmite mobitel i fotografirajte se sami. Ostanite u identičnom položaju i zamolite nekoga da vas fotka u istoj pozi. Rezultat? Dvije različite fotke koje su samo naizgled iste, a jedna je zapravo obrnut odraz. Feeneyjev članak nudi i rješenje za taj problem – snimajte više selfieja. To ima smisla, kaže i Pamela Rutledge, direktorica Centra za istraživanje psihologije medija: “Profesionalni fotografi često znaju ispucati i stotine fotki prije nego što dobiju onu kakvu su željeli.” Kylie Jenner priznala je da napravi pa, hmmm, oko 500 selfieja sve dok ne dobije “the fotku”. Iako ovo možda zvuči narcisoidno, Rutledge vjeruje da nam taj pristup pomaže da spoznamo kako zapravo vidimo sami sebe. Tako rapidno smanjujemo šanse da napravimo lošu fotografiju koja je zapravo baš to – samo loša fotografija, a ne naš pravi odraz. Odlučila sam prihvatiti ovaj selfie izazov. U početku moje fotke nisu izgledale nimalo dobro. Izgledale su grozno! Pa, umjesto da i dalje pokušavam na silu ispasti dobro, odlučila sam snimiti nekoliko spontanih fotografija u ležernom izdanju na kojima umirem od smijeha zbog vica koji sam upravo čula nadajući se da će rezultat biti barem malo bolji. Nešto u stilu “ugly selfieja” Care Delevingne. Nije upalilo (to valjda funkcionira samo kod nje). Otprilike dva tjedna prije svadbe ošišala sam se i obojila. “To je to”, pomislila sam. “Savršena prilika da konačno napravim selfie od kojeg će svi pasti u nesvijest!” Naravno, i dalje su svi izgledali jedan gore od drugoga. Konačno, došao je i veliki dan. Nakon što sam se potpuno dotjerala, napravila sam jedan #weddingselfie sa svojim psom. To baš i nije najbolja fotka mojeg kućnog ljubimca, a i moj je osmijeh izgledao čudno, ali nije me bilo briga. Osjećala sam da se više ne opterećujem svojim izgledom kao prije, a, osim toga, napravila sam samo jednu fotku. A to na njoj zapravo nisam bila prava ja. Umjesto da se živciram, napravila sam seriju fotografija sve dok se nije sve posložilo – rasvjeta, moja mimika, dobar kut – i dok konačno nisam dobila fotku kojom sam bila zadovoljna. I tada sam shvatila da sam se napokon opustila i tek nakon što sam se potpuno prestala brinuti kako ću ispasti, dogodilo se ono što sam toliko priželjkivala. Sada ne samo da sam mogla izbrisati sve one loše fotke iz mobitela, nego, što je još važnije, i iz svojih misli.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj