Brojimo dane do Cosmo brucošijade i slušamo Vesnu, a evo što sluša, čita i gleda Vesna

04/10/2019

Ili coolturni vodič kroz listopad...

PLOČA // CD

Dvadesetog rujna u prekrasnom koncertnom prostoru berlinskoga Funkhausa imala sam priliku osvjedočiti se nevjerojatnoj izvedbi djela islandskog kompozitora Johanna Johannssona. Djelo je rađeno po narudžbi engleskog filantropiste Richarda Thomasa koji je kompozitoru dao zadatak da napiše dvanaest glazbenih minijatura baziranih na konverzacijama sa zajedničkim im prijateljem, njemačkim slikarom, Thilom Heinzmannom.
Također, zadatak je bio i da glazbu liši elektronskih elemenata, kojima je kompozitor oduvijek bio sklon, te da napiše djelo za formu klasičnog gudačkog kvarteta. 
Johannov rad poznajem kroz njegovu glazbu za filmove: SiIcario, Arrival, Prisoners. No kroz zajedničke prijatelje koje smo imali, poznajem i neke njegove radove koji su bili znatno manje eksponirani. Kao što je recimo, bio i jedan njegov rad koji je bio inspiriran jugoslavenskim monumentalnim spomenicima.
Na veliku žalost, on je nedavno, sa samo četrdest osam godina, preminuo. No njegovih “12 Conversations with Thilo Heinzman” u izvedbi brusselskog gudačkog kvarteta “Echo Collective” koje sam to večer čula bile su doista nebesko iskustvo. Ne bih mogla riječima opisati svu tu emotivnost i genijalnost njegovih nota, ali ono što mogu jest svakako prepručiti ovaj album. Album je obajvljen sada posthumno u rujnu u izdanju Deutsche Grammophona.
2
KNJIGA
U spomenutoj ploči Johanna Johannssona koja je već uokivrena prekasnim coverom - slikom njemačkog slikara Thila Heinzmanna, dodatno kao poklon, u koricama nalazi se sama slika.
Jednako krasan objekt sam po sebi jest knjiga “Uvijek za Homerom”, mađarskog pisca Lászava Krasznahorkaija, koja je inspirirana, ali i obogaćena umjetničkim djelom piščevog prijatelja — crtežima berlinskog slikara Maxa Neumanna koji su također dio same knjige. To je bio moj prvi susret s Krasynahorkaijem. Intenzive priče, pune sarkazma i neke suputilne grubosti, krasne rečenice i odličan prijevod.
Inspirirana i željna još takvih rečenica u potrazi sam za njegovim prijašnjim djelima: “Satantango", "The melancholy of resistence”…barem na engleskom.
2
KONCERTI
Ono što je za mačke veljača, za glazbokusce je to listopad. Ludi listopad! Nakon dugog toplog ljeta, s prvim maglama i kišama, ponovno se svima budi strast za koncertima. Ne veseli što će sunce biti sve tiše i tiše, ali i mene samu veseli sve što me glazbeno čeka, i u Zagrebu i u Berlinu, a i malo šire. Izmijenjivat će se gradovi, ali i glazbeni stilovi te razni sastavi. Ludi listopad!
Sada dok ovo pišem sam u Berlinu i samo večeras se na nekoliko omijenih mi mjesta paralelno zbivaju krasni koncerti. Ako se možda nađete tu, sada je vrlo aktualna jedna nova koncertna lokacija imena “Au Topsi Pohl”. Svako večer gostuju po dva sastava. Tu ćete zateči u muziciranju, ali i na šanku i velika, najveća, poznata, ali i nepoznata i tek novopridošla imena s jazz i imporvizirane glazbene scene.
Što se tiče koncerata u Zagrebu, žao mi je što ću propustiti jedan odličan koncert. Dakle bit će to u Tvornici dvanaestog listopada, a nastupaju Mangroove, Kozmodrum i Truth ≠ Tribe. Svakako preporučujem!
4
Photo: Vanja Vučinić
Par dana prije, sedmog listopada u jazz ritmu u Vynilu će nastupiti trio imena “Misholovka”, njega čini Krunoslav Levačić, Ivar Roba Križić i moja malenkost. 
U svakom slučaju budnim okom treba pratiti listopadna zbivanja u KCM-u te u Pločniku. 
Naime, tu su i događaji koji su neiznostavno vezani za listopad, a to su brucošijade. Energija koja dolazi s one strane pozornice je na “entu”. A veseli me što ću imati priliku biti svjedokom i sudionikom na Cosmopilitan brucošijadi devetnaestog listopada u Zagrebu. 
Fotografija: Christian Werner
Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj