Kakvo god bilo, vaše je tijelo predivno! I zato, molimo vas: bez ruganja, hejtanja i pogrdnih imena!

11/10/2021

Prihvatite ga, održavajte ga zdravim uz vježbe i pravilnu prehranu te besramno uživajte u svojoj koži...

Zašto smo toliko strogi prema sebi?

Volimo vjerovati kako nam je sreća nadomak ruke, ali da je nećemo zgrabiti ako ne vozimo auto iz snova, ili nemamo najmoderniju torbicu s potpisom, ili pak pločice na trbuhu... Međutim, psiholozi su napravili bezbroj istraživanja da bi zaključili sljedeće: prava se sreća ne temelji na broju kilograma nego na prihvaćanju samih sebe i brižnom odnosu prema sebi.

Ako mislite da nikad nećete biti sretni jer vam noge nisu duge metar i pol, varate se. Zapitajte se vjerujete li da su svi supermodeli sretni. Možda neke djevojke jesu, druge nisu, ali to zaista nema veze s njihovim dugim nogama. Ne želim reći da se sreća krije u prejedanju i ležanju na kauču, naravno da se osjećamo bolje kad vježbamo i jedemo zdravo, ali ne da bismo zadovoljili tuđe ideale nego da svoje tijelo održimo zdravim kako bi nam dulje služilo i usrećivalo nas.

Vjerujte, još nikad nisam čula da je dečko ostavio djevojku jer je imala malo veću stražnjicu, ali ako je bila nezadovoljna sobom, nesigurna i mislila da se svijet treba vrtjeti oko 15 dekagrama viška na njezinu struku, priznajte, dala mu je dovoljno povoda. Zato, hajdemo pronaći odgovore na pitanje: 

KAKO SE POMIRITI SA SVOJIM TIJELOM

 

Prije nego što krenemo na ostale stavke, trebali biste znati jedno: samopouzdanje i vjera u sebe štitit će vas od raznih poteškoća koje će vam se događati u životu. Potvrde svoje vrijednosti trebate tražiti u sebi, a ne u veličini svojih grudi, stražnjice ili bedra. 

1. Prihvatite svoju prirodnu veličinu i oblik tijela 

Ovo je naš poziv da o sebi imate umjerena i realna očekivanja. Educirajte se, istražujte kako svoje tijelo održati zdravim, doznajte kakve vam vježbe trebaju i odgovaraju, što biste trebali jesti i kada. No radite to s mjerom – nezdrave metode i nerealna očekivanja pogodit će vas emocionalno.  

2. Zadržite perspektivu

Ostanite otvoreni za konstruktivne povratne informacije koje vam upućuju ljudi iz vaše okoline, ali uvijek osluškujte svoj unutarnji glasić koji će vam napomeniti da se i vaše mišljenje računa. Možda vam se ponekad trbuščić malo više ističe, ali, dajte, nije to jedina karakteristika po kojoj vas cijene. Zapitajte se kakva ste prijateljica, koliko je mama ponosna što je odgojila tako odgovornu i veselu kćer, koliko vas vole na poslu i kako ste dobri u pečenju kolača. Možemo nabrajati beskonačno jer vjerujemo da imate bezbroj vrlina koje vas, unatoč trbuščiću, čine jedinstvenom i fantastičnom osobom.  

3. Slušajte što govorite o sebi   

Znate tko bi trebao biti vaš najveći prijatelj? Pa vi sami sebi! Zato sagledajte kako se odnosite sami prema sebi i shvatite koliko si štete možete nanijeti neprestanim kritiziranjem svoga tijela i prisiljavanjem na to da stalno postižete ciljeve. Podsjetite se da vaš cilj nije smršavjeti nego postati zadovoljna osoba.  

4. Naučite voljeti svoje tijelo i laskajte mu 

Možda možete gladovati, ali ne možete promijeniti svoje naslijeđene tjelesne osobine. Možda ste tanak, atletski tip, možda ste skloni oblinama ili ste nižeg rasta. I ništa ne možete učiniti da bi se to promijenilo. Ali i zašto biste se zamarali time kad se možete poslužiti trikovima: velike grudi možete “smanjiti” izbjegavajući visoke ovratnike, a široke bokove tamnim bojama hlača. I ima mnogo takvih učinkovitih i jednostavnih trikova o kojima Cosmo stalno piše, što namjeravamo činiti i dalje. ;)   

5. Razvijte zdravu vezu – sa sobom

Uključite se u fizičke aktivnosti, ali ne one koje obećavaju brz gubitak kilograma. Radije neka to bude ono što vas veseli. Volite ples? Upišite zumbu. 

6. Zaštitite sebe (i druge) 

Ako ste žrtva neslanih šala ili kritika na račun svog tijela, nemojte to shvatiti kao pravu ocjenu svog izgleda. A ako vidite da se to događa nekom drugom, iskoračite. Ohrabrenje i podrška jačaju pokretanje pozitivnih promjena.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj