Ostajemo li nezreli i postajemo li sve manje kreativniji jer aplikacije obavljaju sve za nas?

11/04/2021

Kada su izašle na tržište, dating aplikacije su u potpunosti promijenile način na koji gledamo na spojeve. Druge su nas naučile da naše poslove uvijek može obaviti netko drugi. Pitamo se, postoji li danas išta što ne dolazi sa svojom aplikacijom i uništava li to našu sposobnost za razmišljanje?


76

Toliko aplikacija brojim na svojem mobitelu i to ne uključujući one s kojim je on i došao. To je 76 aplikacija bez kojih ne mogu zamisliti svoj život ili se bar tako osjećam. Imam sve od Facebooka i Instagrama, preko Tindera i Pokemón Go-a i neke aplikacije s kojom možeš vidjeti kako bi izgledala da si ćelava (znam, čudno je, ali jednom sam ju očito imala potrebu skinuti). Zatim su tu aplikacije koje mjere moje otkucaje srca, one s kojima naručujem hranu, one za prijevoz, one s kojima ukrašavam fotke, ali i one koje mi pruže vremensku prognozu precizniju od one koja dolazi s mobitelom. Nadalje, tu su aplikacije za kupovinu, prodaju, usluge poput dostave namirnica iz trgovine. Drugim riječima, u toj se maloj naizgled nebitnoj stvarčici nalazi moj cijeli život. Nisam sama.

Prema posljednjim statistikama, više od 90 posto Hrvata posjeduje pametni telefon i zato sam se voljna kladiti u šalicu jutarnje kave kako se i vaš nalazi dovoljno blizu da ga možete uhvatiti krajičkom oka. Budući da nas čak 70 posto radije odabire mobitel od internetskih stranica, jasno je kako i potražnja raste iz dana u dan. Naime, Appleova trgovina aplikacija sama posjeduje čak 2.3 milijuna aplikacija za iOS uređaje. Odjednom mojih 76 i ne zvuči toliko grozno. Ipak, prije nego se predate bogovima pametnih telefona, klinička neuropsihologinja Ash Nayate u ovoj epidemiji vidi dva problema.

„Prvi dolazi od društvenih mreža“, objašnjava. „Možemo postaviti bilo koje pitanje i, za razliku od Googlea, moramo prikupiti informacije i sintetizirati ih u našoj glavi. Zahvaljujući društvenim mrežama, naši prijatelji to čine umjesto nas što znači da manje koristimo vlastite moždane vijuge. Nadalje, aplikacije su postale sredstvo za odvraćanje pažnje koje poput dude koristimo u svakom slobodnom trenutku – onda kad bi svoje vrijeme mogli koristiti za rješavanja kompleksnijih zadataka.“

Rezultat? Imamo sve manje prilike vježbati stvari koje smo trebali znati prije deset godina i to bez ikakve pomoći u obliku aplikacija. Uzmimo, naprimjer, matematiku – gotovo je OK biti loš u računanju, a ja to znam najbolje jer mi brojevi predstavljaju noćnu moru. Srećom, to nije nikakav problem budući da u svom mobitelu nosim i kalkulator, a ako i on zakaže, tu je Safari. Da bi stvar bila gora, naša sposobnost za izbjegavanje stjecanja novih vještina ne staje na matematici.

Prisjetimo se datinga. I on je definitivno vještina, brušena kroz evoluciju i zrelost. No s popularnošću aplikacija, i ta vještina polako odumire ili, bolje rečeno, evoluira u nešto potpuno novo. Jedno je sigurno – lijeni smo. Sjetite se Wingmana, aplikacije koja vašim prijateljima omogućuje upravljanje vašim ljubavnim životom. Upravo takve aplikacije isključuju svaku mogućnost aktivnog korištenja pojedinih vještina, time sprječavajući njihov razvitak. Previše distopično? Aplikacije Crushh, HeroBoyfriend i Break-Up Boss posljednje su (plaćene) aplikacije u kvartu, a njihova je dužnost u potpunosti se pobrinuti za vaš ljubavni život; od analiziranja poruka ne bi li vas informirala o partnerovim željama i namjerama, preko planiranja vašeg sljedećeg spoja pa sve do savjeta nakon prekida. Drugim riječima, od vaših prvih zaljubljenih emoticona pa do samog prekida, potpuno ste oslobođeni od donošenja svih odluka u vašoj ljubavnoj igri.

Već ste u vezi? Ha! Ni vi više niste na sigurnom. Hrana je poslužena i trenutku bez paljenja štednjaka (hvala, Pauza), automobili nas skupljaju na željenim odredištima bez napornih poziva taxi kompanijama (hej, Uber) i tko je još vidio razmišljati o tome što ćete danas obući kad je tu Trendstop. Postajemo kategorički nestrpljiviji, kaže Nayate, te smo u potpunosti izgubili čar iščekivanja koji smo naslijedili odrastanjem.

Ipak, prije nego počnete očajavati i vratite se Nokiji 3310 (oh Sveta Boginjo svih mobitela), nemojmo zaboraviti i sve pozitivno što nam groznica aplikacija donosi. Pametni telefoni nisu jedina stvar koja postaje pametnija – tu smo i mi! Da, vjerojatno gubimo svaku socijalnu vještinu koju smo ikad izgradili, dok odrastanje nikad nije bilo teže i da, definitivno se pretvaramo u nestrpljiva derišta u opsesivno-posesivnoj vezi s mobilnim uređajem, no, zahvaljujući aplikacijama, više ne moramo kuhati, čekati slobodan taksi ili razmišljati o razlomcima, tako dobivajući slobodno vrijeme o kojemu u prošlosti nismo mogli ni razmišljati.

„Jedna stvar koju psihologija zna sa sigurnošću jest da inteligencija našeg društva raste“, kaže Nayate. „Ove moderne praktičnosti daju nam više vremena za učenje. Govorim o jednostavnim stvarima poput rječnika stranih riječi. Postojalo je vrijeme kad smo harali prašnjavim policama ne bi li pronašli ono što nas zanima. Sada nam za istu radnju treba tek nekoliko sekundi.“

Zaista, možete li sad zamisliti traženje pojmova u knjizi?! No, gdje povlačimo granicu između toga da nas aplikacije čine pametnijima i toga da uništavaju čovječanstvo? Zasigurno smo samo nekoliko godina udaljeni od svijeta u kojemu je „Bicentennial Man“ istinita priča zato je vrijeme da se probudimo iz polusna i prestanemo graditi državu zombija kojima je mobitel važniji od desne ruke. Prvi korak u oporavku? Velika količina kontrole.

„Objektivno sagledajte sve ono što želite od svojeg života, veza i zdravlja i usporedite to s onim što postižete – započnite s nadzorom načina života“, savjetuje Nayate. „Ako postoji rupa, tu se nalazi problem. Zatim se bacite na nadziranje vremena – što radite iz sata u sat? Iznenadit ćete se koliko vremena možemo izgubiti samo na jednoj aplikaciji. Uzmimo, naprimjer, YouTube. Da, teško je odoljeti onim slatkim okicama, ali možda bismo ipak trebali stati na loptu i isključiti onaj četvrti video.

Zaključak? Osvještenost je 95 posto rješenja, u paru sa samokontrolom. Jednom kad znate u čemu griješite, lakše ćete kontrolirati navike i svjesno birati na što ćete trošiti svoje vrijeme, a time i moždane vijuge.“ Hmmm, pitam se postoji li aplikacija za to...

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj