Naučite reći 'ne' bez da vam itko to zamjeri!

15/09/2021

Prije nego što nerado kažete 'da' još jednom zahtjevu, saznajte zašto je ta navika toliko moćna i kako je se riješiti, a da se ne osjećate krivima.

Zašto žene govore 'da'

Kada od muškaraca traže da ispune neki zahtjev koji im ne odgovara, oni bez ustručavanja odbiju. Nije im nikakav problem reći frendu da mu ne mogu posuditi svoj motor ili da nemaju vremena prošetati mu psa.

Razlozi zašto muškarci i žene drugačije reagiraju na zahtjeve potječu iz djetinjstva i odgoja. Od muškaraca se očekuje da se brane i iznose svoje mišljenje i to im daje društveni status. Vrlo rano ih se uči reći 'ne' jer su inače obilježeni kao kukavice.

S druge strane, žene zarađuju pohvale za lijepo ponašanje i surađivanje. Kao male djevojčice odgajane smo da uvijek budemo spremne pomoći. U odrasloj dobi to se manifestira kao potreba za udovoljavanjem drugima na način da uvijek budemo svima na raspolaganju. Zapravo ženska potreba za udovoljavanjem je toliko ukorijenjena da mnogo žena izjednačava odgovor 'Ne' s izjavom 'Nije me briga za tebe'.

Zašto reći 'ne'

Prvo, razmislite o ogorčenosti koju osjećate kad prihvatite zadatak koji zapravo ne želite izvršiti. Dodajte tome i vrijeme koje zahtijeva ispunjenje tog zadatka, a što zapravo rezultira nedostatkom vremena za stvari koje zaista želite napraviti.

Isto tako, navika da uvijek kažete 'Da' može vam se obiti o glavu: umjesto da se prikažete kao osoba spremna pomoći, zaradit ćete reputaciju otirača. Ne postavljanje granica donosi vam malo poštovanja među prijateljima i poznanicima i zato oni uvijek traže pomoć od vas jer znaju da ćete najvjerojatnije pristati.

Konačno, ne činite ljudima nikakvu uslugu ako ih stalno spašavate. Kad odbijete učiniti uslugu nekome, prisiljavate ga da se osloni sam na sebe što može biti dobra stvar. Recimo, odbijete posuditi novac frendici koja vas uvijek traži pomoć da pokrije svoje troškove. Bez vašeg konstantnog spašavanja ona neće imati drugog izbora nego konačno naučiti raspolagati svojim financijama.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj