8 stvari koje će vam vratiti osmijeh na lice!

25/03/2020

Ili kako u ovim teškim danima ostati maksimalno sretni, opušteni i optimistični...

Prespavajte cijeli dan. San utječe na našu osjetljivost i prikupljanje negativnih emocija zbog čega su neispavane osobe osjetljivije i sklonije depresiji. Priuštite si cijeli jedan dan koji ćete provesti u krevetu, odmarajući se, čitajući i drijemajući kad god vam dođe volja.

Napišite pismo. Ili razglednicu. Pa makar i onu virtualnu. S povodom ili bez njega. Čak i par redaka upućenih dragoj osobi, za koje znate da će je iznenaditi i razveseliti, automatski će i vama popraviti raspoloženje.

Vježbajte. Imate li mogućnosti, svega sedam minuta vježbi razgibavanja na otvorenom, znanstveno je dokazano, sasvim su dovoljne da vam hormoni sreće počnu kolati tijelom. 

Nacrtajte nešto, čak i ako niste crtali još od osnovne škole. Ne mora to biti umjetničko djelo, čak niti pokušaj neke umjetnosti. Bilo kakve škrabotine blagotvorno će utjecati na vaš mozak. Dokazano je da crtanje popravlja pamćenje, budi kreativnost i potiče proizvodnju endorfina i serotonina.

Učinite nešto lijepo bez posebnog povoda. Kupite nekom dragom online mali dar, sitnicu koja vas je, čim ste je vidjeli, podsjetila baš na tu osobu, pomognite susjedi oko nošenja namirnica bez da vas je to zamolila... Iznenađenje i sreća na njihovim licima će vam biti najveća nagrada i zadovoljstvo.

Pregledajte stare foto albume. Prošlosti se uglavnom (pri)sjećamo kao razdoblja bezbrižnosti, sreće i veselja, a pogotovo kada su njezini najljepši i najdirljiviji momenti pospremljeni ispod prozirne folije u obiteljskom albumu. Njihovo će vas gledanje sjetiti na stare dane i potaknuti priču o događajima koji su vas posebno razveselili.

Nazovite nekog s kim se niste dugo čuli ni vidjeli. Ponekad nas okolnosti i životi razdvoje iako to ne bismo željeli i prije no što se okrenemo prođu mjeseci, pa čak i godine. Uz društvene mreže danas je puno lakše pronaći nekog s kim smo izgubili kontakt. Aktivirajte se i pronađite staru prijateljicu iz srednje škole ili onog slatkog susjeda koji se odselio kada ste krenuli na faks.

Isplanirajte putovanje. Nema veze što trenutno ne možemo mrdnuti nigdje, sve i da hoćemo. Znanstveno je dokazano da nam već i sam proces planiranja i sanjarenja o putovanju pomaže da se oraspoložimo. Baš kao što je znanstveno dokazano da se kod ljudi koji počnu razmišljati o gledanju svog omiljenog filma razina endorfina automatski podigne za 27 posto. Dakle sretniji su čak i ako ga ne pogledaju.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj