6 stvari na kojima svakog dana možete uštedjeti novac

07/10/2020

Nagradite se s vremena na vrijeme, ali pripazite na sljedeće...

1. Ispijanje kave na javnim mjestima

Ne možete započeti dan bez šalice jake kave? Naravno, ne možemo ni mi! Ali možete li preživjeti dan, a da ne popijete kavu u onom slatkom kafiću gdje će vam taj čarobni napitak naplatiti gotovo kao doručak? Umjesto da svaki ili svaki drugi dan ostavljate novac vlasnicima barova, pozovite prijateljice u svoj dom na topli napitak. Napravite ugodnu atmosferu, pustite glazbu, potrudite se da se sve osjećate kao u najljepšem kafiću u gradu. Vjerujemo da će doživljaj biti gotovo isti, a vama će budžet biti veći i vremenom ćete si moći priuštiti neke stvari za koje ste uvijek govorile da će biti vremena da ih kupite.

2. Teretana i ostali gym programi

Biti aktivan i ulagati u zdravlje svog tijela uvijek je dobra investicija, ali samo pod uvjetom da ste stvarno odgovorne i da ste redovite na treninzima. Ako ste jedna od onih koja od uplaćenih 12 treninga, posjeti 5 i to samo zato što je platila pa da ne propadne članarina, odmah ćemo vam reći da gubite vrijeme i trošite novac bezveze. Ako doista želite zategnuti tijelo i poboljšati kondiciju, to možete napraviti i u udobnosti svog doma. Zahvaljujući internetu i velikom broju tutorijala na YouTubeu, kod kuće možete vježbati sve - od trbušnog plesa do napornih HIT treninga. Sve što vam je potrebno su spužva za vježbanje, udobne tajice, tenisice i upornost. Istrčite jedan ili dva kruga oko zgrade, kuće, parka... Izdvojite barem 10 minuta dnevno za vježbanje i bit ćete u odličnoj kondiciji, a sačuvat ćete nekoliko stotina kuna mjesečno.

3. Ručak na poslu

"Bila sam previše zauzeta pa nisam stigla pripremiti ručak za posao" ili "Danas je petak, mogu se počastiti velikim i nezdravim obrokom" su rečenice koje nikako ne smiju prerasti u vašu svakodnevnu mantru. Ako više puta tjedno trošite novac na ručak dok ste na poslu, na kraju mjeseca doći ćete do zaključka da vi zapravo radite da biste ostavljale novac na radnom mjestu. Naravno da ne morate svaki dan nositi ručak od kuće, ali kad god imate vremena, trebale biste. Osim što ćete sigurno uštedjeti nekoliko stotina kuna,pripremljeni obroci zdraviji su od kupovnih, koji se najčešće svode na brzu ili prženu hranu. Izdvojite sat vremena dnevno kako biste si napravile zdrav obrok koji ćete nositi sa sobom.

4. Računi za mobitel

Još jedna bitna stavka na kojoj mjesečno možete puno uštedjeti je vaš mobitel. S obzirom na to da nam je u današnjem vremenu život nezamisliv bez brze, pametne stvarčice u kojoj su nam sakrivene najdraže fotografije, uspomene, brojevi telefona, logično je da i ne obraćamo puno pažnje na to koliko zapravo trošimo na njega. Pogledajte svoj budžet i razmislite koliko bi bilo idealno da plaćate svoj mobitel mjesečno. Pronađite paket koji vam najviše odgovara i koji zadovoljava vaše potrebe. U svakom slučaju, sve dok ste na mjestu gdje ima besplatan WiFi, vaš telefon može raditi odlično. Zato razmislite je li vam uistinu potrebno toliko mobilnog interneta ako ga već ne koristite kod kuće. I jesu li vam potrebne neograničene minute i SMS poruke ako obavljate većinu komunikacije preko Vibera i WhatsAppa.

5. Trendi garderoba

Kako nam dolazi novo godišnje doba, prvo što poželimo je osvježiti ormar novim i trendi krpicama i nekada uopće ne razmišljamo hoće li se određeni komadi nositi samo jedne sezone ili ćemo ih moći iskoristiti i narednih godina. Umjesto da potrošite hrpu novca na trenutne trendi komade u bojama koje će samo te sezone biti aktualne, razmislite što vam doista treba. Uvijek je pametnije uložiti u vječne i kvalitetne komade, a ovisno o tome koliko vam budžet dozvoljava, kupite si i neku trendi stvar koja će upotpuniti styling. Zapamtite da niste celebrity dive i da na vama ne mora biti sve ono što je moderno ove sezone.

6. Prijevoz

Imati auto, koristiti ga svakodnevno i održavati je doista jedna investicija koja zahtijeva poseban budžet i ako još uvijek niste spremne izdvojiti određeni novac, bolje je da kupovinu auta još malo odložite. Isto tako, taksi kao najbrža alternativa, također nije najbolje rješenje. Ta vrsta prijevoza će vas zapravo najviše koštati, a nećete imati nikakve druge koristi osim što ćete skratiti put. Iako se javni prijevoz nameće kao najjeftinija moguća varijanta, nismo sretni ni ako stalno moramo koristiti njegove usluge. Najbolja varijanta je kombiniranje, a ako je lijepo vrijeme, iskoristite priliku da što više šetate, vozite bicikl ili romobil. Osim što su puno bolje opcije od busa, a puno zdravije od vožnje u autu i puno isplativije od taksija, ove varijante su i sjajan način da zategnete noge i doprinesete svom zdravlju.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj