6 stvari koje boostaju samopouzdanje

19/11/2019

Dobra je vijest da nedostatak samopouzdanja nije ništa nepopravljivo. Štoviše, put do jače i sretnije vas krije se u nekoliko malih koraka koje će vam koristiti poput stepenica prema osjećaju potpune slobode i životu u kojem se nećete bojati pristati na nove izazove.

Napišite popis stvari koje ste do sada postigli. Bez obzira na to koliko su one male ili velike, svatko od nas u životu je postigao nešto na što vrijedi biti ponosan. Čuvajte taj popis na dostupno mjestu i bacite oko na njega svaki put kad vam nedostaje malo ohrabrenja.

Od bliske osobe zatražite da napišu 10 lijepih stvari o vama. Iako se ponekad osjećamo da nas okolina stalno osuđuje, najstroži sudac smo upravo mi sami. Zato nam ponekad treba netko tko će ukazati na naše prednosti i kvalitete. Kad bi na sebe mogli gledati tuđim očima, vidjeli bi niz stvari koje inače uopće ne primjećujemo. Možda o sebi naučite nešto potpuno novo.

Preimenujte neugodne osjećaje u trenucima treme. Kad osjetite da vam srce jako lupa, dlanovi se znoje, a koljena klecaju od treme, duboko udahnite i tim osjećajima nadjenite neko novo šaljivo ime. Na primjer, umjesto „grča“ u želucu, recite si da vam po stomaku šetaju leptirići. Smijeh je najbolji lijek za sve, pa tako i za one najneugodnije trenutke.

Naučite novi jezik, ples ili vještinu. Naučite nešto što nitko drugi u vašem društvu ne zna. Bez obzira na to je li to francuski jezik koji se oduvijek željeli naučiti ili možda neka borilačka vještina s kojom ćete se osjećati snažno i hrabrije, pokušajte savladati nešto što ste mislili da nikad nećete moći. Osim što ćete osjećati uspjeh i ponos, vaši će vas poznanici svojim reakcijama svakodnevno podsjećati koliko ste zapravo pametni i sposobni.

Izađite iz svoje zone komfora. Otputujte negdje sami, priđite dečku koji vam se sviđa ili se okušajte u karaokama. Napravite nešto što niste pomislili da ćete napraviti ni u najluđim snovima. Kad god pomaknete svoje „granice“, one koje ste si nametnuli sami, vaše pouzdanje podići će se na novu, višu razinu. Nije važno što se ponekad osjećate nesigurno, važno je da nikad na tome ne prestanete raditi – korak po korak!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj