5 trikova kako svoj dom pretvoriti u opuštajuću oazu!

03/08/2020

Ako postoji jedno mjesto na kojem bismo se trebali osjećati sretno i opušteno, onda je to naš dom...

1. Poboljšajte rasvjetu. Suviše mračni prostori ili pak oni koji su preosvjetljeni lošom umjetnom rasvetom negativno utječu na naš organizam. Riješite se teških zavjesa koji sprječavaju prolaz prirodnoj svjetlosti, dopustite da sunce uđe u svaki kutak vašeg stana (čak i po cijenu toga da susjedi iz zgrade preko puta saznaju kako izgleda vaša dnevna soba) te nabavite nekoliko novih rasvjetnih tijela čija će topla svjetlost popraviti vaše raspoloženje i pridonijeti pozitivnoj atmosferi.

2. Maknite sve suvišne stvari iz ulaznog hodnika. Za mnoge ljude, ta je prostorija mjesto koje služi kao odlagalište: vješalice su prepune kaputa i torbi, po podu su razbacane šlape za goste, tu stoji pumpa za bicikl, gomila reklamnih kataloga i neotvorene pošte... a ako veličina hodnika dopušta, možda čak i bicikl. Naravno da ste nervozni kad uđete u takav kaos.

3. Nabavite biljku. Njihovo prisustvo, znanstveno je dokazano, pomaže smanjivanju količine stresa, a svojim lišćem pročišćavaju zrak u vašem domu (zrak u zatvorenim prostorijama zna biti i do pet puta zagađeniji od onog vani).

4. Izbacite televizor iz spavaće sobe. Navikli ste uspavljivati se uz neki film ili seriju i možda vam doista pomaže, no zato vam titrajuća svjetlost noću uništava kvalitetu sna. A i seksualni život. Anketa je pokazala da parovi koji nemaju tv u spavaćoj sobi vode ljubav duplo češće od onih koji ga imaju.

5. Nabavite kućnog ljubimca. Ili još bolje, dva! Dvije mace ili pas i maca, udomljeni iz skloništa za napuštene životinje, vašem će životu, i dolascima kući, dati novi smisao. Nitko vam se nikad neće toliko veseliti što vas vidi kao oni. A malo maženja eliminirati će svaki stres ili neraspoloženje.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj