5 razloga zašto biste sjedilački način života trebali ostaviti iza sebe

02/04/2021

Sjedenje po cijele dane, osim za vaše držanje, loše je i za vaše organe...

1. Previše sjedenja može uzrokovati štetu na brojnim organima - srčane bolesti, pretjerani rad gušterače, čak i rak debelog crijeva. Prečestim sjedenjem usporavate protok krvi i mišići troše manje energije što uzrokuje nakupljanje masti na stijenkama krvnih žila.

2. Kada niste aktivni, usporavaju se i funkcije vašeg mozga zbog čega ćete teže razmišljati, koncentrirati se i pamtiti. Također se povisuje šansa za bolove u vratu, ukočena leđa i nepravilno držanje.

3. Prečesto sjedenje dovodi do degeneracije mišića što djeluje uglavnom na trbušne mišiće, bokove i stražnjicu. Budući da zbog nedovoljnog kretanja vaši abdominalni mišići miruju, često sjedenje pogoduje nastanku naslaga na navedenim područjima.

4. Često sjedenje oslabit će vaše kosti i dovesti do brojnih problema s nogama, uzrokovanih slabom cirkulacijom.

5. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jako puno sjede imju veću stopu smrtnosti od onih koji se redovito i dovoljno kreću. Jedno je istraživanje pokazalo da oni koji većinu vremena gledaju televiziju imaju 61% više šanse za preranom smrti od onih koji televiziju gledaju manje od jednog sata na dan.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj