5 mirisa koja će nam uljepšati dan

26/02/2016

Koji nam mirisi mogu uljepšati tmurni dan kada nam nije ni do čega, pitali smo stručnjaka-aromaterapeuta Freda Wollnera

Fascinantno je kako eterična ulja djeluju na naš organizam. Užurbani način života, brojne obveze i vječiti nedostatak vremena „krivci“ su za bolest modernog doba – stres. No, upravo je tu veliki saveznik aromaterapija čiji holistički pristup omogućuje da udahnemo i na trenutak se potpuno opustimo. Naime, eterična ulja pomažu pri opuštanju, poboljšavaju koncentraciju i potiču vedro raspoloženje.

Poput vlastoručnog potpisa, svakome odgovara miris određenih eteričnih ulja. Dobro odabrana eterična ulja djeluju umirujuće, podižu raspoloženje, ali i poboljšavaju san. U cilju opuštanja i borbe protiv stresa najbolje je odabrati ona na bazi citrusnog voća, ljekovitih biljaka, cvijeća i mirisnog drva. Samo je jedna kapljica dovoljna da od stresa i negativnih emocija, barem na kratko, pobjegnete na kakvo mirno i tiho mjesto. Mirisnoj harmoniji aromaterapije prepustite se tijekom masaže ili kupke, a korištena kao mirisi za prostor eterična ulja djeluju osvježavajuće i umirujuće, no istovremeno uspješno eliminiraju bakterije i viruse, posebice u vrijeme prehlada.

Ovo su, dakle, 5 citrusnih mirisnih eteričnih ulja koji će nam pomoći da svijet vidimo kroz ružičaste (ili zelene, žute, ili narančaste) naočale, čine dan vedrijima, i motoviraju:

Naranča – harmonizirajući, osvježavajući miris za svakoga; pomaže kod tjeskobe i nervoze

Grejp – motivirajuće i antistresno ulje za bolju koncentraciju; blagi antidepresiv

Mandarina – nježno antistresno ulje kojeg djeca obožavaju pa je idealno za dječju sobu; pomaže kod nesanice, nervoze i depresije

Bergamot – opuštajuće ulje za starije; pomaže kod nervoze, stresa i nesanice

Limunska trava – osvježavajući i uravnotežujući citrusni miris; opušta, umiruje

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj