3 zagrebačke adrese kao stvorene za pustolove

25/06/2020

#YourStoryMatters

Svi zaljubljenici u povijest, zanimljive priče i skrivene zakutke u hrvatskoj će metropoli i njezinoj okolici naći više no dovoljno adresa koje će im utažiti glad za pustolovinama.

Gornjogradske coprnice, inspirirane kako bogatom poviješću Zagreba, tako i 'Gričkom vješticom' Marije Jurić Zagorke, jedan su od najoriginalnijih doživljaja koje Zagreb nudi. Mistični obilazak kreće sa Zagorkinog Zvjezdišća iliti Tuškanca gdje je nekada na lomači spaljeno 300 žena za koje se vjerovalo da su vještice. Koliko su spaljivanja trajala, zahvaljujući kome su prestala i koji se dijelovi grada smatraju ukletima, saznat ćete ako se jedne subote pridružite ovom originalnom obilasku.

 

Sanatorij Brestovac početkom 20. je stoljeća bio prvo specijalizirano lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe. Kompleks smješten u srcu Medvednice nekada je sadržavao knjižnicu, kino-dvoranu, ali i neke gospodarske objekte poput mljekare, pekarnice ili farme svinja, a otkako je 1968. godine zatvoren i izvan upotrebe, sa svakom je godinom sve više propadao. Danas je popularna lokacija za paintball, ali osim toga i dalje privlačno mjesto za sve one koji vole istraživati povijest. 

 

Brojni detalji o životu i smrti Barbare Celjske, poznatije kao Crna kraljica i 600 godina nakon njezinog vremena bude interes i zanimanje za brojne legende koje se vezuju uz njezin karakter, ali i općenito Medvedgrad u kojem je u jednom dijelu svog života obitavala. Posjet Medvedgradu otkrit će i mnoge zanimljivosti iz nešto novije povijesti, no ništa manje zanimljive od onih nešto starijih.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj