20 stvari koje bi svaka dvadesetgodišnjakinja trebala znati prije trudnoće

03/10/2016

Vaša buduća djeca bit će vam zahvalna.

Filmovi poput „Knocked up“ ili „Juno“ mogu vam odati pogrešnu sliku o trudnoći. I, iako trudnoća, čak i ona neplanirana, ne mora biti najgora stvar na svijetu, ona nije toliko jednostavna, a posebno ako niste dovoljno informirani.

Čak i ako je majčinstvo za vas udaljeno nekoliko svjetlosnih godina, nikad nije prerano za pokoju informaciju. Ovo je sve što trebate znati prije velike odluke:

1. Ovako ćete zatrudnjeti: Svaka žena koja ima redovite menstruacijske cikluse, plodna je između 24 i 48 sati unutar jednog menstruacijskog ciklusa i to za vrijeme ovulacije. Dakle, unutar jednog menstruacijskog ciklusa imate prilike samo jedan do dva dana ostati trudni. Ako znate kad ovulirate, to je definitivno pravo vrijeme da s partnerom poradite na aktivnostima koje mogu voditi ka začeću. Ako imate normalni ciklus, svaka žena je plodna 14. dan nakon početka novog menstruacijskog ciklusa.

2. Postoje samo tri do pet dana u mjesecu kad zapravo možete zatrudnjeti. Unatoč svim neplaniranim trudnoćama koje vam mogu dati dojam da je zatrudnjeti  previše lako, svaki nezaštićeni seks i nije garancija da ćete ostati trudni. Vaše jaje i partnerova sperma imaju najveću mogućnost spajanja u trenutku kad ovulirate. Ako je partnerova sperma zaista izdržljiva, ona u vama može preživjeti do 48 sati. Dakle, čak i sva sperma na svijetu neće prouzrokovati trudnoću ako uđe u pogrešno vrijeme (odnosno kad jajnici ne ispuštaju jaje).

3. Dok pokušavate, budite trijezni. Niti jedna količina alkohola nije sigurna dok pokušavate zatrudnjeti, a ponekad je potrebno i nekoliko tjedana dok ne znate jeste li  trudni ili niste. Izbjegavanje alkohola najvažnije je u najranijim fazama trudnoće – dok se razvija djetetovo srce i kralješnica. Dakle, alkohol je strogo zabranjen!

4. Vitamine za trudnoću uzimajte prije nego zatrudnite. Prenatalni vitamini sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline (vitamina B9), nutrijenta potrebnog za zdrav razvoj čovjeka, te sprječavanje urođenih mana dok se razvija leđna moždina. Iako ne postoji pisano pravilo da bi se vitamini trebali početi uzimati i prije trudnoće, uzmete li u obzir da testovi trudnoću mogu otkriti poprilično kasno, ovako ćete djetetu osigurati zdrav razvoj od prvog do zadnjeg dana trudnoće. Planirate li trudnoću, za ovu mjeru opreza nikad nije prerano, a nutrijente koji vam nisu potrebni izbacit ćete mokraćnim putem.

5. Zatrudnjeti je moguće 24 sata nakon prestajanja s kontracepcijom. Za razliku od mnogih starijih verzija pilula koje su uzrokovale mnoge nuspojave, hormonalne poremećaje i slično, većina pilula koje se proizvode danas napravljene su tako da prestaju s funkcijom u trenutku kad ih prestanete uzimati. Upravo zbog toga događaju se i mnoge trudnoće prouzrokovane preskakanjem dana ili zaboravljanjem na pilule. Ipak, koristite li kontracepciju, uzmite u obzir kako one sprječavaju ovulaciju i kako je potrebno neko vrijeme kako bi se vaš organizam, nakon uzimanja pilule, ponovno vratio u normalu. Za najbolje rezultate, pričekajte barem mjesec dana između skidanja s pilule i pokušavanja.

6. Nije dokazano kako neke seks poze pospješuju mogućnost trudnoće. Vaginalna penetracija je jedina penetracija koja može prouzrokovati trudnoću, a, neovisno o pozi, oralni odnosno analni seks to ne mogu.

7. Nije dokazano da morate doživjeti orgazam kako biste zatrudnjeli. Ipak, neki stručnjaci smatraju kako orgazam ipak povećava šanse. Da budemo precizniji, oni smatraju kako kontrakcije maternice prouzrokovane ženskim orgazmom mogu pomoći mobilizirati spermu prema jajetu, dok god se vaš orgazam događa u roku od 45 minuta od orgazma vašeg partnera. Ipak, trudnoća bez orgazma itekako je moguća, nemojte se brinuti.

8. Vjerojatnost trudnoće povišena je imate li tanak i čist iscjedak. Najčešće, vaš grlić maternice proizvodi debeli, sluzavi čep kako bi spriječio spermu od dopiranja do jaja. Dok ovulirate, taj se iscjedak znatno stanjuje što znači da tijekom ovulacije možete vjerovati svom iscjetku.

9. Zdravom paru potrebno je otprilike šest mjeseci do uspješne trudnoće. Zašto toliko dugo? Dobro tajmiranje u skladu s ovulacijom teže je nego što mislite – posebno kad žena ima problema s neredovitom mjesečnicom koja remeti računanje plodnih dana.

10. Znojni testisi kod vašeg partnera mogu sniziti broj spermija. Često korištenje vrućih kupki ili sauna mogli bi doslovno pregrijati njegove testise, a time i smanjiti broj spermija. Srećom, taj je problem lako rješiv – njegovi se spermiji ne prestaju proizvoditi.

11. Pušenje trave može smanjiti broj spermija. Muškarci koji redovno puše travu mogu imati potpuno zdrave spermije, ali ako imate problema sa začećem, a vaš partner redovno konzumira marihuanu, smanjenje unosa moglo bi pospješiti vaše šanse za trudnoćom.

12. Spolna bolest bez simptoma može spriječiti trudnoću. Klamidija zatvara jajovode i jedini simptom mogao bi biti upravo problem sa začećem. Srećom, dijagnosticirana na vrijeme, klamidiju je lako izliječiti antibioticima. U suprotnom se problema rješava kirurškim putem ili vaginalnom injekcijom.

13. Stres umanjuje mogućnost začeća. Nije poznato kako i zašto, ali poput mnogih bolesti, stres utječe i na ovo. Problem je u tome što je stres gotovo neizbježan tijekom razdoblja u kojemu pokušavate zatrudnjeti, pa liječnici često savjetuju pauzu tijekom pokušavanja. Odlazak na putovanje ili jednostavno opuštanje i odvraćanje misli na nešto drugo može pomoći sljedeći put kad budete pokušavali.

14. Vjerojatno ste najnapaljeniji kad ste najplodniji. Seksualnost je dio plodnosti.

15. Prekomjerna težina može utjecati na plodnost. Osobito veliki indeks tjelesne mase remeti razinu inzulina u krvi, hormona koji regulira šećer u krvi, ali i ograničava plodnost. Smanjenje na težini pospješit će šanse.

16. Nedovoljna težina može spriječiti začeće. S niskim indeksom tjelesne mase nećete biti ništa sretniji. On bi mogao biti uzrok niske razine estrogena koji bi mogao spriječiti ovulaciju – a bez ovulacije nema trudnoće. Čak i ako ima ovulacije, niska razina estrogena mogla bi spriječiti rast tkiva u maternici, što bi moglo otežati održavanje embrija.

17. Prekomjeran rast dlačica po tijelu mogao bi predstavljati problem u začeću. U nekim je slučajevima ovaj problem simptom policističkih jajnika, hormonalnog poremećaja koji remeti vašu mjesečnicu, te posebno otežava mogućnost začeća.

18. Možda ćete gubiti malo veću količinu kose no inače tijekom prvog razdoblja trudnoće. Svaki put kad se razina estrogena znatno mijenja (kao kad ste trudni, rodite ili uđete u menopauzu), folikule vaše kose su pogođene što znači da se može pojaviti i problem gubitka kose. (Nemojte brinuti – ne radi se o trajnom problemu!)

19. Možete zatrudnjeti dok dojite. Dok dojite, vaše tijelo izbacuje hrpe prolaktina, hormona koji privremeno zaustavlja mjesečnicu. No, dok štedite novac na tamponima, vaši su jajnici još uvijek funkcionalni što znači da nezaštićeni seks tijekom dojenja lagano podsjeća na ruski rulet, a ulog je još jedno dijete.

20. Možete zatrudnjeti i u kasnim četrdesetima. Mnogi stručnjaci savjetuju da zatrudnite u tridesetima i to što je prije moguće, ali postoji ogroman broj žena koje svoje prvo dijete na svijet donose i u kasnim četrdesetima. Također, na isti se način događa i mnogo iznenadnih trudnoća. Problem je u pogrešnom uvjerenju da u tim godinama više ne možete zatrudnjeti, odnosno da su šanse minimalne. Da, moguće je zatrudnjeti u četrdesetima i to bez ikakvih posebnih tretmana. Plodni ste sve do menopauze i mjere opreza uvijek bi trebale biti jednako velike.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj