15 produktivnih stvari koje možete učiniti za 15 minuta

06/06/2016

Za neke dosadne stvari koje stalno odgađate treba vam samo 15 minuta ili manje!

Imate li 15 minuta prije sljedećeg sastanka? Čekate u redu u pošti? Frendica treba doći po vas, ali kasni? Sljedeći put kad shvatite da imate malo slobodnog vremena s kojim ne znate što napraviti, iskoristite ga ispunjavajući jedan ili više ovih malih, ali produktivnih zadataka. Ako iskoristite samo 15 minuta svakog radnog dana učiniti nešto korisno, povećat ćete svoju tjednu produktivnost za više od sata!


Sredite nešto

1

#Očistite nešto
Mrlja ispod hladnjaka? Malena rupa između umivaonika i zida? Prašnjavi držači za šalice u automobilu? Uzmite vlažnu maramicu za čišćenje i sredite to. Vjerojatno ste više vremena proveli misleći o tome kako nešto očistiti nego što će vam trebati da zaista to i učinite. Dakle, učinite to sada!

#Obrišite nepotrebne fotke s telefona i oslobodite memoriju
Započnite sa screenshotovima karte koji su vam trebali prošlog mjeseca ili fotkom knjige koju ste željeli zapamtiti, ali ste je u međuvremenu već kupili ili uzeli iz knjižnice. Kad završite s fotografijama, iskoristite vrijeme za brisanje aplikacija koje ne koristite ili igrica od kojih se želite odviknuti.

#Izaberite jedan odjevni predmet (ili više njih) i donirajte ga
Ako se ne možete sjetiti kad ste nešto nosili posljednji put, ili vam više ne stoji dobro, ne treba vam! Također obratite pažnju i na odjeću koja vas više ne privlači i ne nosi vam se. Ako ne vidite sebe u tome u sljedećih godinu dana, vjerojatno vam ne treba. Donirajte nekome kome treba ili poklonite frendici.


# Otkažite sve newslettere koje ne čitate
Stalno vam stižu mailovi brendova ili stranica koje ćete samo obrisati? Otkažite ih! Aplikacija Unroll.me može pretražiti mailove i otkazati pretplatu na sve što vas više ne interesira jednim klikom.

#Sredite svoj novčanik
Provjerite treba li zadržati neki od računa i sklonite ga na odgovarajuće mjesto, a sve ostalo bacite. Bacite i kartice s popustima koje više ne koristite. Ako imate neiskorištene poklon-kartice, provjerite što je još važeće i ako je moguće, prenesite ih u elektronski oblik.

Povežite se

2

#Pošaljite poruku nekom s kim se dugo niste čuli ili ga nazovite

Ili, što je još bolje, kupite neku staromodnu kuvertu i napišite mu poruku od srca. Ne zaboravite da je zaista i pošaljete.

#Pošaljite poruku zahvalnosti
To može biti poruka kojom ćete se zahvaliti nekome za određeni dar ili događaj na kojem ste bili, ili čak može iskazati i širu zahvalnost, kao što je "hvala što mi pomažete" ili "hvala što me uvijek nasmijavaš".

#Osvježite svoj CV i / ili Linkedln
Primili ste neku nagradu? Dobili ste nove dužnosti na svojoj poziciji na poslu? Naučili novu vještinu? Dodajte to svom CV-ju da bi bio svjež za bilo kakvu priliku za poslovni razvoj koja se može pojaviti. Možete ovo vrijeme iskoristiti i da malo ušminkate svoju biografiju - dodajte joj zaglavlje koje privlači pažnju ili iskoristite neku specifičnu boju.

#Informirajte se o trenutnim događajima
Pretplata na dnevne vijesti, napravite Twitter listu na kojoj ćete pratiti samo novinske agencije i redakcije ili poslušajte vijesti na radiju dok se vozite na posao.

Pomladite se

3

#Pročitajte nešto
Je li vam jedan od ciljeva za ovu godinu bio da više čitate? Iskoristite petnaestominutnu pauzu na poslu ili vrijeme u čekaonici kod liječnika da pročitate poglavlje knjige, kratku priču ili pak reportažu iz omiljenog časopisa. Probajte uvesti naviku nošenja knjige ili časopisa sa sobom za neočekivano slobodno vrijeme. Također možete skinuti e-book aplikaciju tako da uvijek imate pristup knjizi na telefonu ili tabletu.

#Očistite zube koncem
O, da. Čak i ako vam se ne približava godišnja kontrola kod zubara.

#Obratite pozornost na svoje tijelo
Ako ste u uredu, to može značiti ustajanje sa stolice i kratku, brzu šetnju. Ako ste kod kuće, razmislite o prigušivanju svjetla i 15 minuta meditacije ili neke joga poze. Ako vam treba kratak nalet energije, iskoristite 15 minuta za kratko vježbanje s utezima (ako nemate bučice, možete koristiti boce s vodom ili vašu torbu, koja je ionako vjerojatno preteška) ili nekoliko skokova i čučnjeva.

#Isplanirajte obroke za ovaj tjedan
Odaberite što ćete sve kuhati i na temelju toga napravite popis namirnica koje vam trebaju ili pak razmislite što sve možete napraviti od onoga što već imate u kuhinji.

#Napravite „to do“ listu
Ako se možete sjetiti osam stvari koje trebate učiniti danas, ali za sve njih treba više od 15 minuta, onda iskoristite samo dvije minute da ih zapišete da ih ne biste zaboravili. Um će vam biti zahvalan.

#Započnite listu stvari koje želite učiniti prije smrti
Ako je već imate, dodajte joj nešto ili počnite praviti plan kako ostvariti neki od ciljeva. Ako nemate, eto ideje. Tko kaže da produktivnost ne može biti zabavna?

Ovo je samo 15 ideja, ali sigurni smo da se i sami možete sjetiti mnogo više! Ako nešto zahtijeva 15 minuta ili manje, jednostavno to učinite sada, bez razmišljanja. Operite šalicu iz koje ste pili jutarnju kavu čim završite, umjesto da je ostavite u sudoperu. Raspakirajte se čim dođete kući s putovanja, umjesto da kofer bude na podu još tjedan dana. Kad vam dođe pošta, otvorite je i bacite ono što vam ne treba - odmah. Kad krenete obavljati ovakve male zadatke, bit ćete oduševljeni koliko će vam dom biti čist, organiziran i svjež - a samim tim i vaš život.

Izvor: Cosmopolitan RS

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj