11 stvari u vašem domu koje vas čine nesretnima

24/10/2016

Osjećate se nesretno? Vrijeme je da pobliže pogledate kako je vaš dom uređen.

Kad ušetate u prostoriju, zastanite i razmislite kako se osjećate. Inspirira li vas vaše okruženje ili vas prostorija tjera da se osjećate potpuno „blah“?

Pa, prema brojnim vjerovanjima, uređenje vašeg doma moglo bi značiti puno više od nečega što ćete ponosno pokazivati prijateljicama – ono utječe na to kako se svakodnevno osjećate. Tako bar tvrde znanstvenici.


1. Dječje stvari

igračke

Ako imate djecu, onda je teško izbjeći par igračaka na mjestima na kojima one ne bi trebale biti, no ako se osjećate kao da se svakodnevno borite sa sve većom gomilom igračaka, crteža, odjeće i pomagala, pronaći ćete se u situaciji u kojoj ćete se osjećati kao da ste izgubili kontrolu nad vlastitim domom.

Osim gomile stvari koje je gotovo nemoguće odložiti, roditelji bi se mogli osjećati kao da će ih drugi osuđivati zato što nemaju kontrolu nad potrošnjom, ne znaju održavati stan, pa čak niti svoju „previše razmaženu“ djecu.

Ne brinite, dječje igračke nešto je što i nije tako veliki problem kao što mislite. Naime, nedavno je istraživanje otkrilo kako je jedna trećina roditelja priznala da se mogu riješiti više od polovice dječjih igračaka, a da oni to niti ne primijete!


2. Darovi i nasljedstvo

nasljedstvo

Sigurni smo da je vaša teta imala samo najbolje namjere onda kad vam je ostavila onu ogromnu kolekciju porculanskih figurica, ali ono o čemu nije razmišljala je da vas one neće podsjećati samo na nju već i na činjenicu da vaš stan ima gomilu stvari koje krče vaš prostor. Iz mnogo razloga često zadržavamo stvari koje jednostavno ne pristaju uz stil doma i tako zauzimamo prostor drugim stvarima koje bi nam svakodnevno donosile osmijeh na lice.


3. Knjige koje više ne volite

knjige

Vjerovali ili ne, knjige dolaze s nevjerojatnom količinom emocionalnog tereta. Čak i najveći knjigoljupci mogli bi se pronaći u osjećaju nemira onda kad pomisle na to da moraju prolaziti kroz gomile i gomile knjiga koje godinama nisu otvarali. Ipak, volimo knjige jer su one svojevrsni portali u niz svjetova koji su nas pratili kroz djetinjstvo i odrastanje. Neke od njih poklonili su nam ljudi koje jako volimo, a neke jednostavno ne možemo ispustiti iz ruku. Zato je jako važno da nam pogled na policu budi baš te uspomene i smiruje naš um.


4. Uspomene iz djetinjstva

glazbena kutija

Tu je naš omiljeni medvjedić, lutka ili uspomena koja nas je pratila kroz cijeli život, ali teško se odreći i nekih stvari koje su nas pratile kroz fakultet i donosile nam sreću u najvažnijim trenucima. Sve su to stvari koje bi sad mogle biti u kategoriji onih stvari koje bismo rado stavili u kutiju bez dna. Teško je priviknuti se na promjene, ali odvajanje od naše omiljene lutke samo je jedan mali djelić odrastanja.


5. Kolekcija koja više ne donosi radost

kolekcija

Nekoć vrijedna kolekcija sad bi nam mogla donositi teret. Osim što zauzima nevjerojatno puno mjesta, vaša povezanost i ljubav prema njoj jednostavno je izblijedila. Ipak, napustiti tu kolekciju možda bi u vama moglo prouzrokovati osjećaj napuštanja djelića sebe. Kako biste spriječili njezin potpuni gubitak, zadržite jedan mali djelić kolekcije koji će vam služiti kao uspomena na jedan bitan dio vašeg odrastanja.


6. Neiskorišteni materijali za hobi

vuna

Možda ste se jako zagrijali za ideju kukičanja ili pletenja i mjesec dana se niste odvajali od svojih igala, ali sad vam je stan pun neiskorištene vune, igala i nedovršenih projekata. Niste jedini. Puno je lakše skupljati materijale za hobi, nego ga zapravo i nastaviti graditi i lako se osjećati kao majstor pletenja onda kad nam je ormar pun šarene vune – čak i ako se ne sjećamo kad smo posljednji put držali igle u rukama. Razlog zbog kojega ne bacamo te materijale je taj što znamo da smo na njih potrošili puno novaca i sigurni smo kako ćemo ih jednom ipak iskoristiti. Ne zaboravite da je to još jedan razlog zbog kojega vaš prostor nije oslobođen i opuštajuć za vaše oči.


7. Teški zastori

zastori

Debeli i teški ljubičasti zastori možda su se nekad činili kao super ideja, ali sad su u potpunosti zatvorili i zamračili vašu prostoriju, ali i privukli gomilu prašine. Stručnjaci tvrde kako „težak“ namještaj otežava i atmosferu. Pažljivo birajte zavjese i razmislite o tome koje želite odabrati onda kad patite za „laganom i prozračnom“ atmosferom!


8. Pogrešna boja

dosadne boje

Boja je i znanstveno dokazana kao veliki faktor kad je riječ o našem raspoloženju. Vatreni tonovi poput crvene i narančaste na nas djeluju stimulativno, dok nijanse poput zelene i plave djeluju opuštajuće. Ipak, to ne znači da će baš te boje isto djelovati i na vaš um – crvena zvuči uzbudljivo, ali ne i ako vas uz tu boju veže neka jako neugodna uspomena. S druge strane, ako ste željeli igrati na sigurno i zbog toga izabrali bež nijanse, a sad ne podnosite biti u toj prostoriji, oživite ju nekim vedrijim detaljima koji će osvježiti sobu i razbiti dosadnu monotoniju.


9. Razbijeni predmeti

vaza

Otvorite kabinet, a tamo vas gleda ona skupa razbijena porculanska vaza za koju si nikad nećete oprostiti. Nemoguće ju je popraviti, ali ju i dalje niste bacili. Kad su u pitanju predmeti, strah od odvajanja nalaže kako se generalno bojimo toga da nemamo dovoljno ili da sami nismo napravili dovoljno. Bez obzira na razloge, baš ništa nije vrijedno onog groznog osjećaja koji nas preplavi svaki put kad otvorimo vrata tog ormara.


10. Ona gomila bespotrebnih papira

papiri

Vjerojatno nismo previše emocionalno vezani za njih, ali hrpetina papira znači da ćemo se morati posvetiti pregledavanju svakog od njih, ako želimo da ona nestane. Gdje god bili, papirologija oduzima jako puno energije i zato je ona nešto što odgađamo u najvećoj mjeri. Najbolji savjet? Zamolite prijatelja za pomoć. Bit će brže i bezbolnije.


11. Reklamne stvari i razne šalice

šalice

Da, ta je šalica bila super kad ste ju kupili na sajmu, ali sad je taj vic već pomalo star. Možda je riječ i onoj beskrajnoj gomili promotivnih materijala, malih bočica parfema i šampona koje nikad nećete iskoristiti ili beskrajnih zaliha bilježnica i olovki koje gotovo svakodnevno donosite kući s posla. Iako očito smeće, tih se stvari teško rješavamo baš zato što smo ih dobili, a ne kupili i time osjećamo kao da smo stvarno dobro prošli, pa tim darovima rado punimo police u svom domu.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj