10 dijetnih zapovijedi!

01/11/2020

Baš sve najvažnije što trebate znati!

1. Izračunajte vaš idealan dnevni unos kalorija

Za održavanje idealne težine propisan je broj kalorija koje možete unijeti da bi težina takva i ostala - idealna. Evo kako izračunati optimalan unos kalorija.

655 + (9,6 x težina u kilogramima) + (1,8 x visina u centimetrima) – (4,7 x godine)
Pomnožite rezultat sa 4,2 da biste preračunali u kilodžule (kalorije) i eto vaše čarobne kalorične brojke!

2. Obavezno jedite doručak!

Nakon osam sati sna i ne unošenja hrane u organizam, vaš metabolizam bit će u zastoju. Doručak je gorivo koje vam treba za odradu svih aktivnosti tijekom dana. Ne kaže se bez razloga da je doručak najvažniji obrok u danu. Koristan je i u radu vašeg metabolizma pa se potrudite ne preskakati ga!

3. Naučite kako vaše tijelo funkcionira!

Između 60 i 70 posto kalorija koje unesemo svaki dan troše se za rad srca, disanje i funkcioniranuje važnih organa, poput bubrega. Ostalih 30-40 posto koristi se za izgradnju mišićne mase i pomaže u očuvanju živčanih tkiva.

4. Povećajte unos proteina!

Proteini brzo sagorijevaju kalorije i pomažu izgradnju mišićne mase. Proteini razgrađuju šećer pa se on tako manje zadržava u vašoj krvi. Povećajte unos proteina na 30 posto od ukupnog dnevnog unosa kalorija kako bi vaš metabolizam bolje radio.

5. Povećajte unos vitamina B!

Vitamin B je ulje koje podmazuje vaš metabolizam i potiče ga na rad pa se potrudite da ga unosite dovoljno. Izvori vitamina B:

B6 - pileća prsa, puretina
B12 - govedina, losos, sardine
B1 - riža, svinjetina
B3 - piletina, tuna
B9 - špinat

6. Birajte napitke koji će vam 'olakšati' posao!

Istraživanja pokazuju da ispijanje čajeva, npr. zelenog, žutog ili crnog, može potaknuti rad metabolizma. U jednom istraživanju potvrđena je činjenica da je metabolizam žene koja je dnevno ispijala šalicu zelenog čaja radio deset posto brže nego kod žene koja je pila vodu.

7. Zapaprite život!

Čili i gorušica - dva začina karakteristična za meksičku, tajlandsku, indijsku i kinesku kuhinju pomažu u sagorijevanju kalorija! Jedno je istraživanje dokazalo da se ljudima koji su konzumirali te začine u prehrani metabolizam ubrzao za čak 25 posto, a začini u jelima mogu smanjiti i mogućnost prejedanja.

8. Odradite kardio na pravi način!

Pri uobičajenom treningu, npr. jutarnjem džogingu, trčite po intervalima. Tri minute trčite najbrže što možete, a zatim sljedećih šest trčite laganijim tempom. Ovakva tjelovježba ubrzava rad vašeg metabolizma i daje mu poticaj za sagorijevanje kalorija.

9. Birajte hladne napitke!

Unošenje tekućine u organizam pospješuje rad metabolizma. Važno je da tekućina bude rashlađena, da prodrma vaš metabolizam pa da vaše tijelo potroši više kalorija kada ga bude zagrijavalo!

10. Naučite kako metabolizam funkcionira!

Što ste mišićaviji, to vam je metabolizam brži! Zato i ne čudi činjenica da frajeri imaju brži metabolizam od žena. Dnevni unos kalorija za ženu iznosi 5040-6720 kcl, a za muškarce 5880-10880. Istina je da njihov metabolizam radi brže, ali oni unose gotovo dvostruko više kalorija od žena.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj