Zašto nas pogađaju prekidi slavnih?

18/01/2017

Od njihovih prvih poljubaca do vjenčanja identificiramo se sa slavnima nadajući se da će se i nama dogoditi takva bajka. No kako se nositi s neuspjesima, zna

Angelina Jolie i Brad Pitt samo su na kresti vala prave poplave razvoda koja nas – iz internacionalnih, ali i domaćih izvora – zapljuskuje posljednjih tjedana. Što se to dogodilo? Je li to ona kritična sedma godina veze, kad se i slavni zasite jedni drugih? Ili slijepa ljubav koja je ipak odjednom progledala? Ili nepomirljive razlike među partnerima, kojih dosad nisu bili svjesni, jer su bili preplavljeni nerazdvojivim sličnostima, stopljeni u jedno tijelo u kojem su se međusobne granice pogubile? Ili je to jednostavno – retrogradni Merkur, pa im kriza možda i ne bi došla glave samo da se nebom baš tada nije zavrtio taj strašni planet? 

Prljavo rublje

Ne samo da se razvode nego se odjednom pojavila velika količina takozvanog obiteljskog prljavog rublja, nezgodnih tajni koje su se čuvale dok je veza trajala, a sada kad je gotova, iz nekog razloga, počinju navirati. Dok su zajedno, slavni čuvaju i svoje i tajne svojih partnera. Naoko, o njima se zna mnogo jer ih svi slijede u stopu, pod mnogo su većim povećalom od običnih ljudi. To je jedna vrsta diskrecije u kojoj vrijedi dogovor da postoji dio nečijeg života koji je javan, ali i dio koji je tajan. Postoji i privatni dio privatnosti o kojem se ne zna tako puno. Potpuno nepoznate osobe, koje vam nisu čak ni prijatelji, na društvenim ćete mrežama vidjeti kako isprobavaju novu suknju ili peku roštilj u dvorištu iza kuće. Poznati se rijetko tako izlažu. 

Sve dok ne dođe do prekida – tada se odjednom dozna kako je netko u vezi već godinama nesretan jer je onaj drugi već godinama... nepažljiv, grub, nevjeran, ovakav, onakav. Dok je veza trajala, to nije bio problem. Neće to nitko tako reći, ali partneri su bili spremni lagati jedno za drugo. Kad je puklo, kao da odjednom na površinu izlazi sve što je u njihovoj vezi bilo prešućeno, upravo kipi van pod visokim tlakom. Brad Pitt je neprestano napušen i netrpeljiv prema djeci. Johnny Depp obiteljski je nasilnik, vrišti njegova bivša Amber Heard, koja doduše dosad u to baš i nije uvjerila mnoge. Tom Cruise je patološki ljubomoran i kontrolirao je svaki korak Katie Holmes. 

Vojskama paparazza sad se pridružuju vojske odvjetnika. Oni koji su se do maloprije voljeli sad se mrze. Ocrniti onoga drugog pravi je “must”, možda često i zbog osjećaja povrijeđenosti, ali i skidanja krivnje sa sebe. Zvijezda ocrnjuje drugu zvijezdu kako bi sama ostala savršena i čista – baš kakva zvijezda treba i biti. To savršenstvo, koje zvijezde grade, s više ili manje uspjeha, pridonosi tome da se s njima poistovjećujemo. Zvijezde su primjeri i uzori, njih se oponaša – mnogi pohlep­no gutaju sve vijesti, i one o raju, i one o nevoljama u raju. 

Drama na desetu

Dio vijesti koje u tim trenucima stižu do obožavatelja zasigurno je pretjeran. Vijesti su iskrivljene i namjerno napisane dramatično kako bismo ih čitali i, više od toga – proživljavali. Osobna drama jednog para mnogima je hrana. No je li to prvi put da su vijesti o vezi koja se upravo raspada – pretjerane? Vjerojatno nije. Bile su pretjerane oduvijek – preuveličavanje traje od prvih pogleda i poljubaca, samo što su te vijesti glorificirale tada zaljubljene partnere. Svaki dodir bio je sudbinski, svaki pogled bio je za vječnost, svaki korak bio je korak bliže vječnoj ljubavi. 

Svi koji su u te priče tada povjerovali počeli su te zaljubljene gledati kao neka posebna bića – koja imaju talent, novac, sreću, slobodu, ljepotu, a sad i ljubav. Sve. Taj trenutak kad veza nastaje, kad je u njoj sve lijepo, kad se i sami možemo zamišljati u nečemu sličnom te nadati se da će se jednom i nama dogoditi isto, to je trenutak kad se mnogi vezuju za nove slavne ljubavne parove. To je trenutak kad “kupujemo kartu” za to, bez daha gutamo informacije o krizi, prekidu, razvodu, sudskom procesu, podjeli imovine, sukobima u vezi skrbništva i viđanja djece. 

Nitko ne kaže da su vijesti koje do nas dolaze istinite, ni one koje govore o ljubavi na početku ni ove koje govore o mržnji na kraju. No kad se zakačimo na takve priče, riskiramo da ćemo se, što više povjerujemo u savršenstvo nečije ljubavi na početku, više razočarati kada se ta veza bude raspadala. Ne u sebe – koji smo se dali navući, ne u slavne – o kojima ionako ništa ne znamo pa sve da vijesti o njima pratimo po cijele dane, nego... u ljubav samu. Bilo bi dobro pripaziti da je i sami živimo jer ovako, samo čitajući o tome kako eksplozivno nastaje i nestaje, može nam se dogoditi da i nama ona bude sve nedostižnija. Kao i slavnima u koje se ugledamo.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj