Seksualni mamurluk

25/05/2013

Što je sad to? Odnosi se na toksične posljedice u osjećajima i ponašanju, koje smo ponijeli iz stare veze, a smetaju nam u novoj. Kao kad nas boli glava dan nakon tuluma, objašnjava Ivan Salečić

Evo, i ovaj nam se mjesec pis­mom javila čitateljica koja ne može izbaciti bivšeg iz svojeg emocionalnog života. Ona je trenutačno u nezgodnoj dilemi između bivšeg i budućeg, sviđaju joj se obojica. Za bivšeg “navija” njezino tijelo, a za budućeg njezina glava. Dokad uopće traje neka veza? Dok se ne odljubimo? Dok ne prekinemo? Dok ne formatiramo mozak i srce tako da bivši više u njima ne sudjeluju? Da nam prestanu iskakati pred očima u nekim delikatnim trenucima – navečer prije nego što zaspimo i ujutro prije nego što se probudimo. Sami? Zašto ne i s nekim drugim?

Osobe kojima su iz zdravstvenih razloga amputirani neki dijelovi tijela mogu vam ispričati kako ih i nakon operacije još znaju “osjećati”. Osjećaji poput utrnule noge ili poriv da se počešemo po ruci ostaju poput nekakve aure, energetskih tragova ekstremiteta kojih u materijalnom svijetu više nema. Odbijaju li naše tijelo i duša stvoriti novu, okrnjenu ideju cjeline?

Vrijedi li u suprotnom smjeru – kad se, recimo, udeb­ljamo, da se još doživljavamo mršavima te da višak tkiva koji ponekad osjetimo, na primjer kad potrčimo niz stepenice, ne doživljavamo kao dio sebe? I još važnije – vrijedi li to i za partnere koje smo voljeli, s kojima smo živjeli, s kojima smo se, hotimice ili nehotice, poistovjetili? Doživljavate li i vi bolan prekid kao da vam je netko nešto odrezao, kao svojevrstan fizički nedostatak?

...ostatak članka pročitajte u novom broju Cosmopolitana. Na kioscima od 25. svibnja

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj