Zastrašujući novi rizici oralnog seksa

26/09/2012

Znanstvenici su pronašli vezu između karcinoma i slatkih oralnih zadovoljstava, a liječnici bilježe porast opasnih dijagnoza kod mladih djevojaka. Donosimo informacije kako izbjeći opasnosti

d

Prije desetak godina bilo je gotovo nečuveno da djevojke u dvadesetim ili tridesetim godinama obole od oralnog karcinoma, odnosno karcinoma usta, jezika ili grla. Od tih su bolesti obolijevali muškarci u 50-im godinama, a uzročnik su bili cigarete i piće. No danas se te bolesti sve češće dijagnosticiraju i mladim nepušačicama koje čine 25 posto oboljelih. Krivac za to je oralni seks! Pružanje takvog zadovoljstva povećava rizik oralnog karcinoma. Zbog toga objašnjavamo na koji su način povezani i kako se zaštititi, a da ti pritom ne pati seksualni život.

Pojava epidemije

Iza svega toga stoji HPV. Da, isti onaj koji izaziva rak cerviksa može izazvati i rak usta. "Upravo onako kako je moguća zaraza preko kože pri klasičnom seksualnom odnosu, moguća je i tijekom oralnog seksa", kaže dr. Mark D. DeLacure, šef Odjela kirurgije i onkologije medicinskog fakulteta u New Yorku. "HPV raste u vlažnom i tankom tkivu, a unutrašnjost genitalija, usta i grla su savršena mjesta za razvoj tog virusa", objašnjava dr. DeLacure.

I nemojte misliti da su frajeri pošteđeni: i oni su izloženi zarazi ako dođu u kontakt s virusom na ženskoj stidnici. Zapravo, stručnjaci kažu da je većina slučajeva takvih karcinoma kod muškaraca u 30-ima i 40-ima povezana upravo s time koliko su oralnih partnerica imali.

Kako se razvija virus

Ako se virusom zarazite oralnim putem, u većini slučajeva to ne predstavlja problem. Nećete imati nikakve simptome, ali će se vaše tijelo izboriti protiv virusa. No neki se tipovi HPV-a ponekad ne mogu ukloniti te postaju okidači za nastajanje malignih stanica.

Ako ste zaraženi takvim virusom, možete osjetiti bol na jednoj strani grla ili probleme s gutanjem, što su jedni od ranih znakova karcinoma i mogu se javiti i nekoliko godina prije samog oboljenja.

Smanjite rizik obolijevanja

Što učiniti? Pazite da ne zabrijete s nekim tko ima HPV, i to je to. E, kad bi to bilo tako jednostavno. Genitalni HPV jedna je od najučestalijih infekcija, kako kod žena tako i kod muškaraca. Dokazano je da će oko 50 posto ljudi u nekoj fazi života biti zaraženo HPV-om.

Osim toga, ne možete biti sigurni ima li neki frajer s kojim zabrijete HPV jer ne postoje vidljivi znakovi. Iako on misli da nema virus, ne može biti potpuno siguran jer muškarci ne idu redovito i rutinski na testiranja.

Da biste smanjili mogućnost zaraze, prvo smanjite broj oralnih epizoda. Što manje oralnih partnera imate, manja je i šansa da dobijete takvu vrstu karcinoma.

Prije nego što se spustite dolje, neka dečko stavi kondom. Znamo da usta puna lateksa nisu seksi i da će većina frajera ismijati tu ideju, ali... "Baš kao što vas kod običnog seksa kondom štiti od genitalnog HPV-a, štiti vas i od šanse da ga pokupite oralno", kažu prof. dr. Maura L. Gillison i Jeg Coughlin, šefica istraživačkog odjela u The Ohio State University Comprehensive Cancer Centeru.

Trebalo bi izbjegavati i ostale rizične faktore poput pušenja i alkohola. Nikotin i alkohol oštećuju sluznicu usta i mogu pogodovati razvoju kancerogenih stanica. Dobro je čak i korištenje bezalkoholne vodice za usta.

Konačno, obratite pažnju na rane znakove, kao što su kvržice ili prištići u ustima ili grlu koji ne prolaze ni nakon dva tjedna. I otečeni limfni čvorovi na vratu mogu biti pokazatelj promjene. "Posjetite stomatologa ili liječnika ako primijetite neke znakove. Ako se karcinom usta rano otkrije, postotak izlječenja je velik", zaključuje dr. DeLacure.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj