I dečki se mogu cijepiti

02/10/2012

Sve je više dokaza da su dečki sve ugroženiji. Američki Centers for Disease Control krajem prošle godine preporučio je cijepljenje protiv HPV-a i muškarcima

s

Iako se HPV uglavnom povezuje sa zdravljem žena, postoje dobri razlozi da se i muškarci cijepe. Podaci dobiveni nakon istraživanja u Americi pokazuju da je značajno povećan broj oralne infekcije HPV-om kod muškaraca. To je pak povezano sa sve većim brojem razvoja karcinoma glave i vrata kod jačeg spola.   

Istraživanje je otkrilo da je rizik od zaraze HPV-om veći što je osoba imala više seksualnih partnera te da se oralni HPV uglavnom prenosi oralnim seksom.

A što to znači ženama? Možda taj zgodan dečko kojeg ste tek upoznali ima HPV a da to ne zna te vas s vremenom, kad se stvari među vama razviju, može zaraziti. Možda ni vi ne znate kako stvari stoje s vašim zdravljem te možete zaraziti njega.

Pravi način da se oboje zaštitite je otvoren odnos u kojem razgovor o HPV-u nije bauk. Testiranje i obavezna upotreba kondoma pravi su način da sačuvate svoje zdravlje.

Amerikanci su unaprijedili cjepivo za muškarce u dobi do 26 godina. Doktori kažu da to cjepivo koje se prima u seriji injekcija može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva i penisa.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj