HPV je tu oko nas

05/10/2012

Mislite da će to što ste se bogovski zaštitili i to što vam je sadašnji dečko tek drugi partner biti dovoljno da izbjegnete HPV? Kad bi barem sve bilo tako lako…

d

Koliko je raširen ovaj virus najbolje govori podatak da već u prvih godinu dana od početka spolne aktivnosti oko 85 posto žena i muškaraca bude u kontaktu s nekim od genotipa HPV-a. Proširenost ovog virusa je tolika da je u stvari puno više onih koji su bili u kontaktu s virusom nego onih koji to nisu bili.

A kako znati da ste dio te goleme većine? Jedini vidljivi simptom nakon kontakta s HPV-om su bradavice tzv. kondilomi, no njih većina ne dobije. Simptoma, dakle, uglavnom nema i jedina sigurna provjera je testiranje. Dobro je i to što nas imunosni sustav brani u velikoj mjeri pa mnogi nikada neće ni znati da su pokupili HPV jer će do testiranja organizam očistiti problem.

Evo kako zapravo počinje klasična priča o HPV-u u našim prilikama. Vaši nalazi na Papa-testu pokazuju promjene na stanicama, promjene pločastog epitela da budemo precizniji, i liječnik vas šalje na testiranje. Kada ste skupili pregršt novih informacija, potražite testiranje i ranije.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj