Dobra strana HPV cjepiva

11/09/2014

Kako je Australija cjepivom protiv HPV-a pogodovala svojim ženama...

Australija je 2007. godine pokrenula program besplatnog cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV) na nacionalnoj razini, a kao posljedicu tog hvale vrijednog poteza Australci su primijetili značajan pad pojave genitalnih bradavica kod žena. Da budemo precizni, pad od čak 61 posto.

Između 2000. i 2012. Australci su u tijeku jedne studije proučavali uzorak od preko milijun žena u dobi između 15 i 27 godina te su primijetili značajan pad pojave genitalnih bradavica nakon uvođenja programa 2007. godine.

Cjepivo protiv HPV-a štiti od dva oblika genitalnih bradavica te dva oblika cervikalnih zloćudnih tumora uzrokovanih virusom HPV-a. Sada je prosjek žena s genitalnim bradavicama 1,67 na 1000 žena, dok je prije programa on bio 4,33.

Kako je objasnio autor studije, Christopher Harrison, nije uočen značajan pad bilo koje druge spolno prenosive infekcije tijekom trajanja studije, a što upućuje na to da je pad broja žena s genitalnim bradavicama upravo rezultat besplatnog cijepljenja, a ne promjene seksualnih navika.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj