Brojke koje ne smijete ignorirati

05/10/2012

Osam vrsta virusa HPV-a uzrokuje 90 posto slučajeva raka grlića maternice diljem svijeta. Kod nas su, prema nekim podacima, za isti broj oboljenja odgovorna dva tipa HPV virusa. Razvoj karcinoma obično traje niz godina. Testirajte se na vrijeme i spriječite najgore

f

U Hrvatskoj više od 400 žena svake godine oboli od raka grlića maternice. Na razini Europe ta se brojka penje na više od 60 tisuća. Polovica žena kod kojih se razvije ova bolest, i otkrije na vrijeme zbog redovitih pregleda i testiranja, ima dobre šanse da je pobijedi.

Poznato je gotovo 200 tipova HPV virusa koji se dijele u visokorizičnu i niskorizičnu skupinu. Više od 40 tipova virusa HPV-a su spolno prenosivi. Niskorizični tipovi uzrokuju dobroćudne kondilome (bradavice) i promjene na grliću maternice niskog stupnja zloćudnosti. U tu skupinu spadaju tipovi 6, 11, 30, 42, 43, 44, 53, 54, 55…   

Tipovi virusa HPV-a najodgovorniji za razvoj raka su 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 i 35. Spadaju u skupinu visokorizičnih tipova. Ova prva dva, 16 i 18, prema nekim podacima najčešći su uzrok oboljenja od raka grlića maternice kod nas.

Osoba koja se zarazi može živjeti s virusom čak i godinama, a da toga uopće nije svjesna. Većina nikada i ne sazna da je uopće bila zaražena jer imunosni sustav može sam pobijediti virus.

Možda je vaš imunitet na visokoj razini, no ipak je najbolje ništa ne prepuštati slučaju i redovitim pregledima spriječiti neželjeni razvoj događanja. Imajte na umu da se mogućnost transformacija stanica povećava što infekcija dulje traje.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj