KONDOMI: Što znamo & što mislimo da znamo

21/12/2018

Mitovi, zablude i neznanje mogu seks pretvoriti u neugodno iskustvo s još neugodnijim posljedicama. Vrijeme je da saznamo umanjuje li kondom doista užitak i zašto je Casanova nosio engleski kaput za jahanje u svoje pohode…

Kondomi su vjerojatno najrasprostranjeniji i najčešći način kontracepcije jer su svima dostupni, jednostavni su za upotrebu, sprječavaju neželjenu trudnoću i ono najbitnije – prijenos spolnih bolesti.
Bez obzira što živimo u 21. stoljeću, statistika pokazuje da skoro svaka peta osoba ima ili je imala neku spolno prenosivu bolest. Štoviše, čak 80 posto muškaraca priznaje da su se poslužili barem jednom od brojnih taktika ne bi li partnericu nagovorili na seks bez zaštite.

NAJGLUPLJI IZGOVORI ZA SEKS BEZ KONDOMA

  • “Seks s kondomom nije toliko dobar”

Definitivno prvi razlog koji će ti muškarac navesti. S obzirom na to da postoji nova generacija kondoma koji ne umanjuju osjetljivost, poput Hexa, na ovo se možeš samo nasmijati.

  • “Ne želim prekidati trenutak uživanja”

Ukoliko mu je stalo do njegovog i tvog zdravlja, učinit će sve da imate siguran seks. A tih nekoliko sekundi stavljanja kondoma zasigurno vam neće ubiti strast.

  • “Uvijek sam pazio s kim se seksam”

Što to znači? Da je bio samo sa djevicama ili da je na temelju fizičkog izgleda znao procijeniti ima li netko spolnu prenosivu bolest? Ovakve bedastoće ti ne trebaju u krevetu.

  • “Nemam kondom”

Nema problema, ti imaš Hex.

  • “Izvadit ću ga na vrijeme”

Coitus interruptus, kako se stručno kaže, nikako nije siguran način sprječavanja neželjene trudnoće. Osim toga, sigurno ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Pitaj ga da ipak izvadi kondom.

 HEX 1

 

UMANJUJE LI KONDOM DOISTA UŽITAK?

Kako bi potaknuli dijalog o odgovornosti u krevetu, LELO je 2016. lansirao globalnu HEX anketu a rezultati su i više nego zanimljivi; tek 16% ispitanika odgovorilo je da često koriste kondome (cca. 80% vremena), a samo 14% nikada ne stupa u spolni odnos bez kondoma. Dvije godine kasnije, ti su se postotci podigli na 23% odnosno na 22%. Relativno bolje, ali i dalje preostaje čak 29% ispitanika koji gotovo nikada ne koriste kondome!

Poznato je već da kondomi štite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, ali to nije sve. Važno je biti upoznat sa svim rizicima i mogućim posljedicama i prije samog spolnog odnosa. Zbog toga je važno da i oni koji su spolno aktivni znaju pronaći prave izvore informacija te trebaju razgovarati o sigurnijem seksu, što uključuje pravilnu i stalnu primjenu metoda zaštite.

Udruga HUHIV je pokrenula zanimljivu aplikaciju u kojoj možeš postaviti svoj upit stručnom savjetniku, saznati sve što te zanima o spolnom zdravlju i isplanirati redovito testiranje. Brzo na  www.spolnozdravlje.hr!

 

Zanimljivo o kondomima:

Odakle ime kondom?
Pretpostavlja se da su kondomi dobili ime po dr. Condomu koji je djelovao u vrijeme Charlesa II (oko 1700. godine). On se dosjetio kako pomoći kralju u sprečavanju začeća nezakonite djece ponudivši mu kondom.

Špiljski kondom
Prema nekim spekulacijama, kondom se pojavio čak prije 15.000 godina budući da su crteži koji bi mogli odgovarati tom sredstvu kontracepcije pronađeni u jednoj spilji u Francuskoj. Ipak, nije sigurno u koju su svrhu te preteče kondoma korištene, tj. jesu li razlozi bili određeni rituali ili doista za zaštitu od trudnoće ili bolesti.

Tko su najveći korisnici kondoma?
Statistika pokazuje da muškarci čine 70 posto kupaca kondoma, a prosječan korisnik kondoma star je između 18 i 24 godine. Japan je zemlja u kojoj se potroši najviše kondoma pa tako čak 80 posto Japanaca koristi ovu zaštitu koja je tamo na top ljestvici najpopularnijih sredstava za kontracepciju.

A što je koristio Casanova?
Mitski zavodnik, ako je vjerovati nekim zapisima, bio je vrlo redovit korisnik 'engleskog kaputa za jahanje', kako je nazivao kondom.

Višekratna upotreba
Zanimljivo je da neke još uvijek muči dvojba 'može li se isti kondom više puta koristiti?'. To je pitanje 'proguglano' čak 130.000 puta.

Kondomi danas
Kondome je 80-ih godina proizvodilo tek nekoliko proizvođača, uglavnom iz SAD-a. Masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma počela je 90-ih, kada je proizveden i prvi poliuretanski kondom.

I onda je LELO kreirao HEX. HEX je kondom novog doba koji se bazira na inovativnoj strukturi šesterokuta (hexagona) kako bi dobio odnosno osigurao dodatnu snagu i izdržljivost. LELO HEX kondomi imaju potpuno drugačiju strukturu od svih kondoma na koje smo naviknuti, pa je i sam doživljaj neusporediv. Iako je ovo jedan od najtanjih lateks kondoma na svijetu, upravo šesterokuti čine kondom izuzetno izdržljivima.
LELO brend je poznat diljem svijeta po svojim visokokvalitetnim igračkama za odrasle, pa je i u slučaju LELO HEX-a zadržao svoj elegantan i inovativan dizajn, uz visoku kvalitetu. S ovim kondomom siguran sex doista postaje zabavan i odličan sex.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj