Kako izbjeći spolne bolesti

11/12/2018

Sigurno nije nimalo utješno saznati da vaš novi partner boluje od neke spolno prenosive bolesti, ili da je bolovao. Nemojte se odmah izbezumiti! I za to ima lijeka!

Nemojte se dati zavarati da je oralni seks manje opasan. Neke spolno prenosive bolesti poput herpesa i gonoreje ovim se putem također mogu prenijeti. Iako je malena mogućnost da ćete se herpesom zaraziti ako bolest trenutno miruje, mogućnost i dalje postoji. Čak i ako mu herpes nikada nije izbio, to ne znači da nije prijenosnik i da vas ne može zaraziti, pa opreza nije nikada dosta.

Koristite li prezervativ prilikom svakog spolnog odnosa, moglo bi se reći da ste uglavnom sigurni. No to ne znači da ste potpuno sigurni. Spolno prenosivom bolešću možete se zaraziti unatoč upotrebi prezervativa. Takav je scenarij uglavnom izvjestan prilikom predigre tokom koje ne dolazi do penetracije, ali može doći do izbacivanja preejakulata, kojim se također možete zaraziti. Spolno prenosivu bolest poput hepatitisa B i C te virusa HIV-a možete zaraditi spolnim odnošajem, ali i putem krvi. Gonorejom, kojom se godišnje zarazi 62 milijuna ljudi, se možete zaraziti kontaktom s ustima, penisom ili anusom zaražene osobe.

Upotreba prezervativa neće vas zaštititi niti od spolnih ušiju. Čak i ako se vaš partner podvrgnuo adekvatnom tretmanu liječenja ovog problema, tokom dva tjedna nakon tretmana još uvijek postoji rizik od zaraze budući da se uši i nakon tretmana mogu izleći. Stoga, dok ne budete potpuno sigurni da je vaš partner izliječen, redovito mijenjajte posteljinu i odjeću te izbjegavajte snošaj.

Ukoliko vam partner prizna da je bolovao od neke spolno prenosive bolesti za koju tvrdi da se izliječio, ne morate mu nužno vjerovati na riječ. Dapače, zamolite ga da se ponovno testira kako biste bili sigurni da vam ne prijeti nikakva mogućnost zaraze. Testiranje možete obaviti oboje, kako biste bili potpuno bezbrižni. Pokažite jedno drugom rezultate testiranja i tek nakon što se uvjerite da je sve pod kontrolom, bacite se na posao!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj