Znate li koje dijete stvarno jedine djeluju?

28/03/2017

Ne, na vašu veliku žalost niti jedna ne dovodi do gubitka svih suvišnih kilograma u samo tjedan dan...

Ako je vjerovati rezultatima nedavno provedene studije objavljene u 'Annals of Internal Medicine', samo su dvije dijete doista djelotvorne i učinkovite. Tim znanstvenika sa Sveučilišta John Hopkins procijenio je čak 4200 različitih studija provedenih u svrhu ispitivanja pitanja o gubitku tjelesne težine, a kako bi došli do zaključka koji planovi prehrane daju najbolje rezultate.

Znanstvenici su između ostaloga otkrili i to da je od svih većih dijetnih režima svega njih 11 testirano na ispravan način, u rigoroznim, znanstvenim i kontroliranim uvjetima. Od 11 pomno ispitanih režima, svega su se 2 pokazala kao istinski djelotvorna, odnosno jedino ćete uz ova 2 režima uspješno izgubiti suvišne kilograme i novu tjelesnu težinu zadržati u narednoj godini, bez da se kilogrami vrate. Te dijete su Weight Watchers i Jenny Craig.

Ispitanici koji su prakticirali Weight Watchers režim gubili su u prosjeku 2,6% više kilograma od kontrolne grupe, a oni koji su se pridržavali Jenny Craig programa gubili su čak 4,9% više kilograma od kontrolne skupine. Nutrisystem i Atkinsonova dijeta u ispitivanjima su se pokazale kao potencijalno obečavajuće, no da bi se potvrdila njihova učinkovitost, potrebno je provesti još ispitivanja i studija.

Ono što je zanimljivo spomenuti jest da se ni navedeni režimi nisu pokazali kao čudotvorni, no upravo je to najvažnije da shvate svi oni koji se bore s viškom kilograma. Ne postoji dijeta koja će vam u par tjedana ukloniti svih 5, 10, 20 ili 30 kilograma viška, a ako i postoji, budite sigurni da takav režim nipošto nije siguran za zdravlje.

Promjene u prehrani uvedite postepeno, odlučno ih se pridržavajte, ustrajte koliko god je vremena potrebno i nipošto nemojte zanemariti fizičku aktivnost!Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj