Zaljubili smo se u zumbu!

30/07/2015

Zarazni latino ritmovi i vrući pokreti postali su naša opsesija...

Zumba je plesni fitnes program koji je osmislio kolumbijski plesač i koreograf Albert ''Beto'' Perez još davnih 90-ih. Osmislio ju je potpuno slučajno kada je na tečaj aerobika koji je vodio zaboravio donijeti vrpce s glazbom. Uzeo je kazete iz svog ruksaka koje su sadržavale salsa i merengue glazbu i umprovizirao pred polaznicima. Njegov je sat izazvao opće oduševljenje među polaznicima pa ga je nastavio održavati u takvom obliku. 2001. se preselio u SAD i s dva prijatelja osmislio cijeli program vježbanja za koji su izdali i vrpce s vježbama. Kada ih je otkrila kompanija Fitness Quest koja je za zumbu izdala i licencu, zumba je i službeno ušla u povijest.

Satovi zumbe uglavnom traju sat vremena i vode ih licencirani instruktori organizacije Zumba Academy. Vježbe uključuju glazbu u kojoj se izmjenjuju brzi i spori ritmovi, kao i vježbe otpora. Glazba uz koju se vježba tipična je latino glazba raznih stilova - salsa, mambo, flamenco, chachacha, samba, hip hop, tango...Postoji osam različitih tečajeva koji su namijenjeni različitoj dobi i razlikuju se po naporu. Tako je npr. Zumba Gold uglavnom za starije polaznike. Zumba Toning ciljano djeluje na trbušne mišiće, bedre, ruke, ali i na ostatak tijela i ona je osmišljena za oblikovanje tijela i kao kardio trening. Aqua Zumba se vježba u bazenu, a Zumbatomic je za djecu između 4 i 12 godina starosti. Baš zbog raznih programa vježbanja, zumba je sigurna za sve uzraste.

Osim što je odličan i zabavan način za pokretanje cijelog tijela te održavanje kondicije, odlična je i kao borba protiv suvišnih kilograma budući da jedan sat zumbe sagorijeva u prosjeku između 500 i 1000 kalorija. Zbog svoje učinkovitosti, upravo je zumba odabir mnogih celebrityja poput jennifer Lopez, Emme Watson, Shakire, Victorie Beckham, Natalie Portman...

Stoga, ako želite ojačati tijelo, utegnuti se ili se riješiti viška kilograma, a još uvijek ne znate kakvim biste se oblikom tjelovježbe bavili, isprobajte zumbu! Mi vjerujemo da je osvojila svijet s razlogom!


Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj