Muči li vas (pre)spori metabolizam?

08/06/2017

Kako ga prepoznati? Pa, velika je šansa da ga imate ako se svim silama trudite jesti zdravo i vježbati redovito, ali kilogrami nikako da nestanu...

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu 'Diabetes' tvrdi kako neki ljudi jednostavno imaju tu nesreću da ih je zadesio spori metabolizam koji može zadavati glavobolje požele li skinuti određeni broj kilograma. Znanstvenici su provodili istraživanje nad 12 pretilih dobrovoljaca koji su tijekom 6 tjedana bili na strogoj redukcijskoj dijeti. Jednog su dana jeli normalno, a sljedećeg samo polovicu kalorija iz prijašnjeg dana, a svakog je dana njihov energetski deficit odnosno gubitak kalorija bio pomno praćen.

Ono što su otkrili je da ne gube svi isti postotak težine, odnosno da su najmanje izgubili upravo oni ispitanici koji imaju spor metabolizam koji se dodatno usporavao prilikom smanjenog unosa kalorija kako bi 'zadržao' potrebne nutrijente. One osobe koje su imale najbrži metabolizam i čiji se metabolizam pri smanjenom unosu kalorija najmanje usporavao izgubile su najviše kilograma. 

Dakle, imate li, unatoč trudu, problema s gubitkom suvišnih kilograma, možda ste jednostavno zapeli sa sporim metabolizmom. No znanstvenici i za to imaju lijeka i smatraju kako je ključno ne preskakati obroke te obavezno uz kardio trening prakticirati i vježbe snage. I naravno, nikada ne posustati!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj