Kako uspješno poboljšati kondiciju

03/12/2015

Želite li se dovesti u formu nakon dugog mirovanja, važno je da intenzitet vježbanja pojačavate postepeno, kao i da vježbe izvodite na pravilan način...

Osigurajte si kvalitetnu opremu. Ako ste čvrsto odlučili ozbiljno početi vježbati, iznimno je bitno da nabavite odgovarajuću opremu, odnosno kvalitetne tenisice. Zaboravite na sve one super slatke, moderne, šarene tenisice koje djeluju tako udobne i nabavite poštene tenisice za trčanje. Možda nisu toliko lijepe, no lakše ćete trčati u tenisicama koje su namijenjene upravo trčanju, a osim toga, smanjit ćete rizik mogućih ozljeda koje se mogu dogoditi zbog neprimjerene obuće.

Savladajte pravilnu tehniku. Podignite glavu, ruke držite sa strane, opustite tijelo i dišite pravilno. Budete li se pridržavali pravilne tehnike disanja i držanja tijela, vaša će tjelovježba biti učinkovitija što znači da ćete morati uložiti manje napora, a vježbat ćete brže i intenzivnije.

Jačajte cijelo tijelo. Osim samog trčanja koje je izvrsno za poboljšanje kondicije, prakticirajte i ostale načine vježbanja kako biste što bolje ojačali mišiće i smanjili rizik od ozljeda. Plivajte, vježbajte s utezima, vozite bicikl, radite čučnjeve, trbušnjake, plank...

Postepeno povećavajte intenzitet. Naravno da u početku nećete imati kondicije za istrčavanje mini maratona, no sve i da ste u poprilično dobroj kondiciji, udaljenost koju trčite ili seriju vježbi koje odrađujete morate povećavati postepeno. Zašto? Kako biste smanjili rizik od ozljeda. Svaki biste tjedan intenzitet vježbanja trebali povećati za 10%.

Obavezan dan odmora. Koliko god vam se svidjela tjelovježba, iznimno je bitno da tijelu priuštite barem jedan dan odmora. Tako ćete izbjeći moguće ozljede te poboljšati svoju učinkovitost.

Obavezno se zagrijte i istegnite. Prije nego krenete vježbati, desetak minuta se istežite i zagrijavajte. 3-5 minuta skačite u raskorak paralelno podižući ruke iznad glave (tzv. jumping jacks), a zatim se 3-5 minuta lagano istežite. Tek nakon toga krenite s trčanjem ili nekom drugom vježbom.



Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj