Što je sa 13. horoskopskim znakom – Zmijonoscem...

18/01/2017

Slijedi pravi mali duel - astrologija vs. psihologija

SMILJANA GAVRANČIĆ (astrologinja)

Rasprave o 13. horoskopskom znaku, Zmijonoscu, netočne su jer Zmijonosac je zviježđe, a zviježđa i horoskopski znakovi nisu isto. Imamo 12 horoskopskih znakova: sve počinje znakom Ovna i završava znakom Riba. Nepravilno je kada čujete u medijima da je Sunce ušlo, primjerice, u zviježđe Jarca i da je time počelo godišnje doba zima. Zima počinje kada Sunce uđe u horoskopski znak Jarca, što nije isto što i zviježđe Jarca. Isto tako, horoskopski znak Ovna i zviježđe Ovna nije jedno te isto. Postoji i jedno i drugo, ali horoskopski znak Ovna prostire se od 0° Ovna do 29° Ovna, dok sazviježđe Ovna zahvaća već zodijački znak Bika itd. Naime, fiksne se zvijezde pomiču 1° za 72 godine, a u sklopu jednog zviježđa imamo fiksne zvijezde te odatle potječe ta razlika između znaka i zviježđa. 

ANĐELKA SUBAŠIĆ (astrologinja) 

Čitajući horoskope u novinama ili na portalima, zapažate opis svog sunčeva znaka (Ovan, Bik, Blizanci...), ali ozbiljno bavljenje astrologijom zahtijeva učenje i dublja znanja o brojnim aspektima i elementima koje je nužno analizirati u osobnom horoskopu. Banalno i površno je dijeliti ljude na 12 tipova (znakova) jer svaki je čovjek poseban i kompleksna tema. 

Britanski astrolog R. H. Naylor je 1930. prvi uveo način stavljanja Sunčeva znaka (Ovan, Bik, Blizanci...) u centar tumačenja horoskopa. U 19. stoljeću Alan Leo kombinira komercijalnu astrologiju s ozbiljnom. Njegovi jednostavni, ali stručni tekstovi doprli su do obrazovanih ljudi. Dotad su postojali isključivo ozbiljni astrolozi koji su bili savjetnici, diplomati, sve u svemu vrlo obrazovane i pametne osobe. Ozbiljni astrološki magazin Vox Stellarum je 1839. prodavan u 560.000 primjeraka. Astrologija je više smatrana filozofijom, a astronomija matematikom jer su do 17. stoljeća to bili istovjetni pojmovi. Ljudi su zapažali da su događaji na zemlji povezani sa zbivanjima na nebu. Ljudski je život vođen kretanjem Sunca, Mjeseca, planeta i vrtnjom Zemlje oko svoje osi i te su činjenice osnova procesa razvitka rane civilizacije. Osobni horoskop je unikat i omogućuje osobi da bolje upozna sebe, da pokraj lijepih osobina otkriva i slabosti. Kada utvrdimo svoju snagu i slabosti, možemo puno lakše upravljati vlastitim razvojem, možemo raditi na nedostacima dok nas ne prestanu ugrožavati, ali i bolje/više iskoristiti svoje potencijale.

Mnogi kažu “sve je stvar sudbine”. Prognoziranje uvijek potiče pitanje sudbine. Koje su njezine granice? Kada bi sve bilo u rukama sudbine, posao astrologa bio bi vrlo jednostavan, a svaki trenutak života bio bi predvidljiv. Sudbina određuje našu ulogu u životu, testove koje nam daje prolazimo ili padamo i o tome ovisi kako kroz njih prolazimo. Slobodna volja je naš izbor i odabir rješenja.

Zabavni dio astrologije kroz horoskope u medijima ne treba uzimati ozbiljno. To je dio urbane kulture poput poruka na boci vode, a mogu biti afirmativni u smislu općenitih afirmacija.

ALINA GRBAC
(magistra psihologije)

Čovjek je kompleksno biće i često smo sami sebi neshvatljivi. Bez obzira na to što smo svjesni da dijelimo rođendan s velikim brojem ljudi, od kojih se zasigurno razlikujemo, iracionalno mislimo da ćemo u horoskopu pročitati nešto što vrijedi samo za nas. Horoskop nam daje iluziju da nas se može lako definirati, ukalupiti, pojednostavniti. Evolucijski težimo pojednostavljivanju i pronalasku pravila jer nam to daje privid kontrole nad situacijom i osjećaj sigurnosti: “Partner nas je prevario, ali on je vatreni Strijelac koji voli mijenjati partnere.” Znamo rješenje: klonit ćemo se Strijelaca, odsad nadalje. 

Bez obzira na to koliko se trudili, ne možemo izbjeći loše dane, ali horoskop će biti izvor utjehe i uvjeriti nas da je život ipak predvidljiv, a loše se stvari događaju jer su zapisane u zvijezdama. Postupke kojima se ne ponosimo lakše je opravdati činjenicom da smo tvrdoglavi i nagli Ovan umjesto da te osobine prepoznamo kao crte naše ličnosti. Na ličnosti bismo mogli poraditi, a horoskopom odgovornost prebacujemo na vanjski čimbenik koji je ispisan u zvijezdama i izvan naše moći. Pronalazimo objašnjenje za svoje ponašanje te si tako lakše opraštamo manje greške i propuste. 

Horoskop može biti dobar alat za promišljanje otvarajući vječno pitanje: “Tko sam ja zapravo?” U pravim rukama horoskop može biti poticaj za prepoznavanje naših jakih strana, osvještavanje slabosti i postavljanje novih izazova. Prema američkom istraživanju, mlađe generacije sve više vjeruju da je astrologija znanstveno utemeljena. U to nešto više vjeruju i osobe nižeg obrazovanja. No svi smo podložni horoskopu jer ga čine općeniti opisi. 

Karakteristika horoskopa je i korištenje elementa vremena: horoskopski znakovi određeni su po datumu rođenja, pod­znak po danu i satu, čime se dobiva privid točnosti. Korištenje brojčanih podataka primjenjuje se i u marketingu kako bi se ostavio dojam vjero­do­stojnosti. Čitanje ho­ro­skopa mnogima je ritual čak i ako u njega ne vjeruju. Za razliku od ostalih vijesti čiji je sadržaj pretežno negativan, horoskop daje oko 70% pozitivnog, što ulijeva na­du da ćemo dobiti ono što mislimo da zaslužujemo. 

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj