Kako je moj stan uz pomoć boja postao moj osobni psihoterapeut

04/06/2020

Nije mi trebao ni novi kauč.

U srednjoj sam školi na satu psihologije naučila kako boje imaju veliki utjecaj na naše misli i osjećaje. Barem sam poprilično sigurna da je to ono što nas je profesor želio naučiti. Ipak, čak i ako nisam najpozornije pratila nastavu, vještice su to radile puno... Hm, vještije od mene.

Naime, one danas u dizajnu interijera svakodnevno koriste boje ne bi li uz njihovu pomoć prizvale željenu energiju. Jedna od njih srećom je i moja draga prijateljica, praktikantica magije bojama, Sarah Potter. Upravo me je ona svojim savjetima izvukla iz jednog vrlo mračnog mjesta na kojemu sam se pronašla prije nekoliko mjeseci, a evo i što mi je predložila:

1. Zamijenite onu žarku, fluorescentnu žarulju u svojoj spavaćoj sobi nekom toplijom, a noćni ormarić ukrasite svijećom ili dvije kako biste pridonijeli opuštajućoj atmosferi (slobodno koristite LED svjećice ukoliko se bojite da biste mogli zapaliti kuću). “U ovom vam prostoriji ne treba snažna i agresivna svjetlost jer ovdje ne radite”, objasnila je Potter. Pa, ima smisla!

2. Spavaćoj sobi dodajte biljke kako biste potaknuli dobro zdravlje. Budući da biljke ne moraju biti žive, ovo je bila savršena prilika da svoje zidove ukrasim onim ljepljivim tapetama na listove banane koje sam davno naručila i nikad iskoristila.

3. Bijele plahte zamijenite nekom ljepšom bojom poput ljubičaste, srebrne ili svijetlo sive

4. Ukrasite hodnik nježnim ružičastim cvijećem. Tko ne bi volio da ga takav prizor dočeka odmah po ulasku u svoj dom?

5. Priuštite si žuti čajnik za kuhinju. Ako vaš dan već mora početi rano, nek počne u žarkim i veselim bojama koje će unijeti sunce u vaša jutra čak i na najtmurnije dane.

Pa, osim što sam si skoro zapalila kosu novokupljenim svijećama u spavaćoj sobi (ne pitajte), moje me novo osvjetljenje tjera da zauvijek ostanem ušuškana u svojoj “novom” prostoru. Štoviše, moje očne jabučice nikad nisu bile toliko sretne i opuštene nakon dugog i napornog radnog dana. Osim toga, Potter mi je savjetovala da prije spavanja pokušam vizualizirati ljubičastu svjetlost koja me okružuje i, iako još uvijek nisam dostigla tu razinu meditacije, njezin mi savjet služi kao dobar podsjetnik da ne zaboravim duboko disati. A, kada sam jednog jutra jurila na svoj jutarnji trening, jedan me pogled na moj novi žuti čajnik podsjetio na to kako će život ići dalje čak i ako instruktor bude vikao na mene. Osim toga, ružičasti božuri na ulaznim vratima imali su slični učinak. Njihov je miris uklonio i onaj mojih parfumiranih vreća za smeće (koje sam slučajno kupila i sad moram iskoristiti). Ipak, najdraži dio mog “novog” stana definitivno su moje tapete uz koje se osjećam kao da sam svaki dan na plaži. Iskreno, nisam sigurna mogu li biti opuštenija od ovoga.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj