Zbog čega morate pogledati novi spot Pink?

18/08/2017

Ili, zbog čega je Pink zapravo ultimativna Cosmo-djevojka, zbog čega se Trump može desiti bilokome, zašto je politika dosadna, i “kuda za vikend”?

“I nakon 10 godina svoje karijere, i dalje mislim da ljudi ne znaju točno čime se ja bavim”, rekla je Alecia Beth Moore, poznatija kao Pink ili P!NK kako slovima i dijakritičkim znakovima glasi ime 37-godišnje pjevačice (i to kakve!).

Da je autentična Cosmo-djevojka - je malo reći. Ona je vedra i smjela, možda najvedrija i najsmjelija od svih Cosmo-djevojaka na današnjoj pop-sceni. Oni koji su imali tu privilegiju vidjeti je i zagrebačkoj dvorani Dražen Petrović u kojoj je nastupala prije kojih 10-ak godina, uživali su u njezinim akrobacijama, pjevačkim & plesačkim sposobnostima, ali i u njezinom pankerskom buntovnom duhu, energiji “fajterice” koja je došla do izražaja na press-konferenciji povodom koncerta iz 2006., kada je Pink izjavila slijedeće: “Želim vidjeti žene šefove, želim da sviraju, da vode velike tvrtke, TV-emisije, časopise... Želim da glasuju na sljedećim izborima za novoga predsjednika SAD-a!”, poručila je ženama. Vedro i smjelo.

A post shared by P!NK (@pink) on11 godina kasnije, danas (16.08.17.), Pink najavljuje svoj novi album “Beautiful Trauma” (najavljen za 13.10.17.) spotom "What About Us," i čini se da se u međuvremenu nije ništa promijenilo. Dapače, možda je postalo i još gore. Jer, predsjednik SAD-a, obećane zemlje koja je trebala biti simbol demokracije, tolerancije i pluralizma, a ne rasizma, homofobije, šovinizma, i loših šala o ženama (sjetite se samo kako je Donald Trump znao kandidatkinje za Miss Universe “primiti za p_____”, kako je dokumentirano u audio-snimci iz 2005.), isti koji za rasističke demonstracije sa ljudskim žrtvama kaže da su “obje strane krive”.

"We are problems that want to be solved / We are children that need to be loved / We were willin', we came when you called / But man, you fooled us, enough is enough/What about us? / What about all the times you said you had the answers?" pjeva Pink u novom spotu čiju režiju potpisuje Georgia Hudson, a koreografiju The Goldenboyz. “Mi smo problemi koji se žele riješiti, / Mi smo djeca koju treba voljeti / Prevario si nas / Što s nama?”, u slobodnom prijevodu glase stihovi koje je Pink napisala sama, a spot započela audio-snimkom guvernera New Jerseya koji je održao govor nekoliko trenutaka prije nego je Donald Trump postao predsjednik SAD-a.

5-minutni spot koji je, ako do sada niste shvatili, politički obojen, sadrži i audio-snimku muškog glasa koji govori: "We are going to reject hate! We are going to reject racism!" i "Now is the time to protect our community." U prijevodu, “Odbijamo mržnju! Odbijamo rasizam! Sada je trenutak da zaštitimo našu zajednicu!”

PINK

Video spot za pjesmu “What About Us” na vrlo stiliziran i koreografiran način u centar pažnje stavlja upravo one koji su u Trumpovoj Americi ugroženi: imigranti, istospolni parovi, političke, seksualne manjine, i žene. Pink im se pridružuje na cesti, u pustinji, a posvuda ih slijedi policija, gdjegod išli. Da ne biste mislili da je ovo članak iz nekog političkog dnevnog lista, cosomoplitanski primijećujemo i sjajan styling (ali, dosita sjajan) koji potpisuje stilistica Kim Bowen koja radi i za Katy Perry.

Znamo, sve ovo zvuči tako politički, tako nekako previše ozbiljno, kao neke rečenice o kojima čitamo u povijesnim knjigama, rečenice s kojima se zapravo ne možemo poistovijetiti, ali sve su te rečenice upućene upravo nama, milenijalcima, X-generaciji, mladima kojima više nitko ne govori “budućnost je u vama”, najvjerojatnije zato što se danas ne zna kakva će budućnost uopće biti.

I koliko god se to čini kao daleke poruke neke bogate pjevačice koja se obraća nekim dalekim Amerikankama, Amerika, šovinizam, ženska prava, teme su koje nikada nisu bile alarmantnije, aktualnije, problematičnije, i bliže. Jer, dok mi razmišljamo “Kuda za vikend”, Donald Trump i njegova Amerika, mogla bi se desiti svakome, pa čak i Hrvatskoj u trenucima slabosti, ako već i nije.

U međuvremenu, slušajte novu Pink, možda nas nešto nauči...

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj