Zašto su svi ludi za Korejom?

02/05/2020

Svijetla strana medalje - kako Južna Koreja u svemu briljira po svaku cijenu, a ovo su 5 stvari koje od njih trebamo preuzeti

K-ulična moda

Južna Koreja postala je lider u kulturnim i pop pokretima, a ne zaostaje ni u modnim. Najveća inspiracija dolazi s ulica Seoula, a 2020. godine nosit će se neonske boje, monokromno - odnosno bijelo od glave do pete, široke hlače, klasična odijela na tenisice, goleme sunčane naočale i, naravno, puno nakita.

k-pop-0456821943

K-hrana

Kimchi ili kiselo povrće apsolutni je kralj korejske kuhinje i stavlja se doslovno u sve. Obično je to kupus koji je prepun vitamina C i zdrav za probavu. No ostala korejska jela kao što su bulgogi ili marinirana govedina na roštilju uz dodatak češnjaka i povrća, te slavni bibimbap - riža s puno povrća, mesa i prženim jajem, pokorila su svijet. Dodajte još juhe i razne vrste pajeona, odnosno palačinki, i bit će vam jasno zašto.

Zašto su svi ludi za Korejom?-0347214916

K-računi na Instagramu

U Južnoj Koreji je Instagram eksplodirao - ima više od 10 milijuna korisnika koji na platformi provedu više od 45 milijuna sati mjesečno. Zbog toga se pojavilo na tisuće influencera, čije se tržište procjenjuje na 1,3 milijardi dolara. Najpoznatiji su Lisa Bae, koja prati beauty i fashion s više od milijun followera, slijede je Boram s više od 900 tisuća sljedbenika, Woo-hyun Kim i Seo-yeong Lee s više od 700 tisuća, dok je na petome mjestu DJ Jina s više od 600 tisuća pratitelja. Tek je na šestom mjestu jedan muški influencer - Jeon Changha - koji prati modu i putovanja.

K-kosa

Mora biti sjajna i zdrava. Na ulicama Seoula gotovo i nema ispucanih vrhova i neuredne frizure. Postoji procedura kako imati takvu kosu, a sve počinje njegom vlasišta na koji se stavlja mješavina ulja i himalajske soli. Potom se kosa opere šamponom i tjeme izmasira masažerom, stavi balzam, pa maska i sve ispire jabučnim octom. Nakon toga ide maska na tjeme, pa tonik za tjeme, pa serum za tjeme, serum za kosu za omekšavanje i na kraju tretman koji djeluje preko noći. Ukupno deset koraka - nismo rekli da je jednostavno.

tony moly tonymoly

K-beauty

Korejska kozmetika pokorila je svijet, a odnedavno se može naći i u hrvatskim drogerijama. Ekstrakt puža jedan je od najpoznatijih sastojaka koji koriste, a svi se proizvodi rigorozno testiraju. Najpopularniji su proizvodi za boostanje elastina, antipigmentaciju, protiv bora, a maske za lice jedan su od omiljenih proizvoda u Južnoj Koreji. Obično ih imaju nekoliko desetaka u frižideru. Sve to zapakirano je u neodoljive boje i oblike - u panda igračkici krije se gel za područje oko očiju, a krema za ruke u mirisnoj, ružičastoj žvakaćoj gumi. Uza sve to Korejci, cure i dečki, rado koriste sve novitete i jako su rigorozni pa ako nešto zaživi - znači i da valja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj