Vrijeme je da si priznamo da “Sex i grad” nije toliko cool koliko nam se činilo

21/01/2019

Carrie, Samantha, Miranda i Charlotte će uvijek imati posebna mjesta u našim srcima, ali vrijeme je da razbijemo mit o njima kao pozitivnim ženskim uzorima.

U subotu ste, ako ste bile kod kuće, vjerojatno gledale film “Sex i grad”, koji se prikazivao na televiziji. Serija je možda i izašla prije više od 20 godina, ali ovaj je film snimljen 2008. sve samo ne realan ili pozitivan prikaz žena, a ni muško ženskih odnosa. Jeste li pogledale film “He’s Just Not That Into You” (snimljen samo godinu kasnije) ili, još bolje, pročitale istoimenu knjigu? Ako jeste, znate o čemu pričamo, ako niste, evo vam ideje što raditi sljedeći vikend.

Ne kažemo da biste trebali spaliti mostove i prekrižiti “Seks i grad” iz svojih života, ali ovo su činjenice s kojima bismo se trebali suočiti.

Nije moguće živjeti kao Carrie

Za početak, tijekom većine serije Carrie živi od jedne kolumne. To je samo po sebi smiješno, ali ako zanemarimo to i sagledamo tu jednu kolumnu (opet LOL) kao posao u novinarstvu njezini bi prihodi bili oko 40 000 dolara godišnje, što je nešto više od 3000 dolara mjesečno. Njezini bi troškovi za stan, cipele, režije, koktele i ostalo bili oko 7000 dolara mjesečno. Osim toga, u takvoj financijskoj situaciji, koja razumna osoba kupuje cipele za 525 dolara na mjesečnoj bazi? To vam je petina ukupnih primanja!

Njezin je ljubavni život koma

Drugi je veliki problem što je njezina, blago rečeno, nefunkcionalna veza s Facom prikazana kao romantična. Faca je jedan od onih frajera na koje se opečete i onda, ako imate toliko sreće, kad upoznate jednog Aidena, ostanete s njim i ne okrećete se. Zanemarimo to i pogledajmo samo u filmu kako to zapravo izgleda - stariji čovjek razočaran u instituciju braka i žena u četrdesetima koja mašta o “sretnom završetku sa zločestim dečkom” zajedno kupuju nekretninu. Zajedno su deset godina. Sretni su. Ona se zaljubi u penthouse daleko iznad njezinih financijskih mogućnosti, ali ne i njegovih. On ga kupuje. Rez, nisu više sretni. Ona traži garanciju da je neće izbaciti na ulicu, on pristaje na još jedan brak. Odlučuju se za malu svadbu. Ona odlučuje da će svadba ipak biti velika. Njihovo vjenčanje iskače iz paštete. Ona stavlja plavu pticu na glavu. Čovjek se pita što se dogodilo, ona izgubi mobitel na dan svadbe. Kasnije se mobitel magično pojavi. Treba li nastaviti?

seks i grad

Miranda ne bi trebala imati vremena za brunch, a ne seks

Nije li nelogično kako Miranda uz svoju odvjetničku karijeru i majčinstvo ima vremena satima raspravljati sa svojim prijateljicama o svakoj nebitnoj sitnici koja se svakoj od njih dogodila, ali nema vremena za depilaciju i seks? To je stvar prioriteta i vlastitih izbora, a ne vremena, što bi svaka odrasla osoba trebala shvaćati. Ne kažemo da je jedno bolje od drugog, samo da treba prihvatiti posljedice svojih odluka, a ne biti Miranda.

Oprostite, ali Samantha nije dobra osoba

Ovo je bolno, pogotovo zato što je Samantha Jones tako često sinonim za seksualno oslobođenje žena, ali u nekim je situacijama ona jednostavno zla. Možemo joj čak oprostiti što u seriji ostavi nekog samo zbog veličine njegovog ponosa, ali ne i kad u filmu ostavi Smitha poznatom rečenicom “I love you, but I love me more”. Kakva osoba to napravi nekome tko je bio uz njih dok su se borili s rakom? Zamislite samo s kojom biste gorčinom mrzile muškog lika da napravi tako nešto... Imamo vijesti za vas - sebičnost i nezahvalnost, kao ni strah od osjećaja i obaveza nisu rodno uvjetovani i Samantha je ženski š***k.

Jedino je Charlotte sretna

Nije problem u tome što je ona sretna, već u tome što je ona jedina odbacila svoju uspješnu karijeru kustosice u muzeju kako bi bila majka i supruga. “Je li to zaista jedini način da žena bude stvarno sretna?” zapitala bi se Carrie u svojoj kolumni.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj