Super praktični savjeti kako putovati solo

22/07/2021

Ne treba vam vodič, imate Cosmo...

Teško je zamisliti, u kontekstu pandemije, da ćemo ikada više putovati normalno. Ipak, kada dođe taj trenutak, budite ona koja će proslaviti jednim #SoloTravel putovanjem, bez partnera, bez frendice, bez ikoga. Prema nedavnoj Cosmo anketi, 58% cura kaže da im je nelagodno upustiti se u avanturu putovanja solo, no ne treba zaboraviti da to možda ima veze i sa svim onim “crnim kronikama” koje čitamo o “nestalim turistkinjama” diljem svijeta pa je ta nelagoda dijelom opravdana. (Usput rečeno, hvala crnoj kronici na dizanju panike za čak 58%.)

Istodobno, to je šteta jer jedinstveno je iskustvo kad putujete sami jer s frendicama je uvijek teško uskladiti kalendare, a s dečkom je uvijek nekako - s dečkom. Ne zaboravite da uvijek možete otputovati sami i provesti se (ponekad) bolje nego u društvu. Važno je samo da budete pametni.

“SAMI STE ILI NEKOG ČEKATE?”

Jedina čudna situacija kada putujete solo jest kad vas u restoranu pitaju: “Sami ste ili nekog čekate?” Savjet? U slučaju da vam je to čudno, okrenite na šalu, savjetuje Berna Anat (@HeyBerna), influencerica koja često putuje solo. “Kažem im da ‘samu sebe vodim na dejt’ ili ‘hvala, mogu se i sama zabaviti’.” S druge strane, ne morate ništa objašnjavati. “Samo recite ‘da, stol za jedno’, ponosno i sa smiješkom”, kaže Queenie Mak, autorica bloga Ms Travel Solo. I uživajte u najboljem društvu! Ako vam se situacija “sami ste ili nekog čekate” čini sumnjivom, iskoristite foru “stariji brat” iz vrtića. “Kažem da će mi se moj ’partner’ pridružiti - iako sam solo - ili da će doći još dvoje ljudi”, savjetuje Kiersten Rich, autorica bloga The Blonde Abroad.

BRAČNI KREVET, ZA MENE

Putujete bez prijateljica koje “vole kad je spavaća soba skroz bijela” ili dečka koji “uvijek spava na lijevoj strani”, a to znači da napokon možete birati smještaj, bez kompromisa. Kad tražite smještaj, obratite pažnju na recenzije i na detalje lokacije. “Jednom sam za jedan Airbnb primijetila komentar da je stan u blizini nekog noćnog kluba”, kaže Anat. “Gdje je klub, tu su i pijani dečki, a to i nije neka sreća ako ste solo.” Pazite i da nije predaleko od centra. Štedite na Uberu. Smještaj potražite na Google Mapsu, a uvijek je poželjno da je u centru. Kamo god idete, uvijek ponesite sa sobom “stopper” podmetače za vrata koji sprečavaju da se vrata otvore (50 kn, na Amazonu). “Uvijek ima priča o starim ključevima koji su se ‘izgubili’”, kaže Anat. “Samo stavite podmetač i nitko neće moći ući.” 

Fotkanje bez drame

Kad putujete sami, nitko vas neće kritizirati ako stalno snimate selfieje ili se želite zadržati na nekoj lokaciji dulje kako biste snimili zalazak sunca. Iskoristite tu priliku, budite prava travel influencerica i ponesite prijenosni stativ ili tronožni stalak (npr. Cullmann Alpha 350, 150 kn, canosa.com.hr). Kad fotkate, stavite mobitel na njega i koristite “timer” opciju na kameri. Ako ne uspijete snimiti fotku kakvu želite, pogledajte oko sebe i nađite nekoga tko sa sobom nosi pravi fotoaparat. “Jer takvi najčešće znaju uhvatiti dobar kadar”, kaže Kristin Addis, autorica bloga Be My Travel Muse. Neka vaša filozofija bude #LaterGram. “Fotkajte sve što želite, ali objavite poslije, kada imate vremena”, savjetuje Anat. “Tako ne dajete svima do znanja gdje ste točno u kojem trenutku.” Osim toga, možete u miru razmisliti i filtrirati fotke.

NEMA PARTNERA, NEMA “PRTLJAGE”

Budući da putujete sami, možete se spakirati sami i nositi što manje stvari. Treba vam kofer/ruksak koji ćete moći nositi bez ičije pomoći. “Kad sam počela putovati solo, imala sam golemi ruksak od kojeg su me boljela leđa”, kaže Mak. “Sada imam puno manji i nosim samo ono što mi doista treba.” Žao nam je, ali lijepe nove žute čizme za avanturistice - ostaju doma! Obavezno ponesite nešto za pranje rublja kako biste uvijek mogli oprati robu u lavabou te nešto protiv mrlja. Stvar koju obavezno morate ponijeti jest lažni novčanik, savjetuje Addis. “Prave kartice držim u grudnjaku ili cipeli, a stare nevažeće i malo sitniša u lažnom novčaniku, ako me netko želi opljačkati.” Lukavo, zar ne?

Planirate put?

Ovo trebate znati S obzirom na epidemiološku situaciju diljem svijeta, brojne države uvode ograničenja za putovanja. Provjerite aktualne smjernice na stranicama www.koronavirus.hr u rubrici “O putovanju” koja se osvježava svaki dan.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj