Alkohol pospješuje govor stranih jezika? Sve dok ne počnete 'frfljati' i na materinjem...

07/04/2021

Ne znamo za vas, ali mi ćemo rado nazdraviti znanju.

Činjenica broj 1: 2020. i 2021. godina neće biti previše poznate po uzbudljivim putovanjima i avanturama. Činjenica broj 2: Prilika za učenje novih jezika nikada nije bila veća, a s time na umu, pronašli smo novu aktivnost u koju bi se i sami rado uključili. Dakle, što kažete na to da se jednom tjedno okupite s frendicama, otvorite bocu vina, a onda počnete oštriti svoje znanje stranih jezika?

Ako je vjerovati istraživanjima, čini se da je upravo ta aktivnost ujedno i savršen recept za učinkovito usavršavanje nečega što je počelo i završilo na “Bonjour!”.

Da razjasnimo: već nam je dobro poznato kako jedna čaša vina ili omiljenog džin-tonika bitno utječe na naše samopouzdanja, ali i opće raspoloženje, a jedno je istraživanje na Sveučilištu Maastricht odlučilo otići korak dalje ne bi li dokazalo da alkohol može učiniti i puno više od toga.

A onda se dogodio sljedeći eksperiment na 50 osoba čiji je materinji jezik bio njemački, a na studiju u Maastrichtu su nedavno naučili nizozemski. Svi sudionici dobili su piće – pola s malo alkohola, a druga polovica bezalkoholno. Potom su sudionici istraživanja počeli voditi razgovor na nizozemskom. Razgovori su snimani te kasnije ocjenjivani od izvornih govornika. Osim toga, sudionici su sami morali procijeniti koliko su se dobro razumjeli na nizozemskom.

Unatoč tome što su ispitanici obiju grupa priznali kako se nisu osjećali suviše samopouzdano niti sigurno u svoje znanje, snimke su pokazale upravo suprotno - čaša vina bila je presudna u određivanju skupine čiji je vokabular, izgovor, gramatika i razgovorna tehnika bila vidno bolja.

Pa, u čemu je kvaka? Znanstvenici vjeruju kako je umjerena konzumacija alkohola ključna u snižavanju tjeskobe te povećanju vještine. I dok vas neće pretvoriti u poliglota u jednoj večeri, dec-dva definitivno će pridonijeti u opuštanju kočnica koje vas dijele od stjecanja novih vještina na kojemu će vam zavidjeti velik broj ljudi.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj