Od prvog poljupca do prostitucije

03/02/2015

Britanska dokumentaristica koja već gotovo 40 godina u svojim filmovima daje sliku i glas obespravljenim, marginaliziranim i zlostavljanim ženama diljem svijeta posebna je gošća 11. ZagrebDoxa.

Jedna od najznačajnijih dokumentarnih autorica današnjice, majstorica portreta i snažnih ženskih priča, Kim Longinotto dobitnica je ovogodišnje Nagrade Mojoj generaciji koju dodjeljuje direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. U programu 11. festivala moći će se pogledati njezina dva najnovija filma, a redateljica će u programu ZagrebDox Pro održati i majstorsko predavanje.

Tek nekoliko tjedana nakon svjetske premijere u natjecateljskom programu Filmskog festivala Sundance, u međunarodnu konkurenciju ZagrebDoxa stiže najnoviji film Kim Longinotto, Snovolovka (Dreamcatcher). Riječ je o živopisnom portretu bivše čikaške prostitutke Brende Myers-Powell koji prati njezina nastojanja da svojim iskustvima pomogne mladim djevojkama i ženama s ulice koje se nalaze u začaranom krugu nasilja i eksploatacije.

U programu Majstori doxa prikazat će se Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja (Love Is All: 100 Years of Love and Courtship) koji istražuje kako su ljubav i udvaranje prikazivani na filmu u 20. stoljeću. U potpunosti sastavljen od arhivskih materijala, dokumentarac pokriva širok spektar tema i događaja, od prvih poljubaca na velikom platnu do pokreta za prava homoseksualaca. Spomenuti filmovi bit će prikazani u novom posebnom programu ZagrebDoXXL, koji uključuje dvostruku projekciju i moderiranu sesiju razgovora s redateljicom i njezinim dugogodišnjim suradnikom, montažerem Olliejem Huddlestonom.

y

Kim Longinotto, rođena 1952. godine, britanska je dokumentaristica, međunarodno poznata po iznimnim ljudskim portretima i suosjećajnom pristupu nepoznatim temama. Studirala je filmsko snimanje i režiju na Nacionalnoj školi za film i televiziju u Beaconsfieldu u Engleskoj, gdje povremeno predaje. Najveći dio njezina opusa čine opservacijski dokumentarci koji tematiziraju položaj žena u suvremenom društvu, od Egipta i Irana do Japana i Subsaharske Afrike. Posebno je prepoznatljiv njezin nenametljiv stil kojim omogućuje protagonisticama glas i prisutnost na filmu, čime vješto izbjegava stereotipe zapadnjačkih verzija feminizma prema kojima su žene tzv. trećeg svijeta portretirane kao žrtve, a ne kao pokretačice promjena. Mnogo filmova Longinotto je režirala s lokalnim aktivisticama, stručnjakinjama i nositeljicama društvenih promjena.

y

Od 1976. godine režirala je, snimila i producirala dvadesetak filmova koji su osvojili brojne nagrade na festivalima kao što su Cannes, Sundance, IDFA, Chicago i mnogi drugi. Na prethodnim izdanjima ZagrebDoxa prikazani su njezini filmovi Salma (2013), Ružičasti sariji (2010), Opasne tete (2008), Sestre u zakonu (2005) i Gaea Girls (2000). Dolazak Kim Longinotto u Zagreb i gostovanje na 11. ZagrebDoxu popratit će medijski partneri festivala HRT i HRT3.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj